Петиция в интернет и 15-минутен протест в обедната почивка обявяват фармацевтите в защита на председателката на Българския фармацевтичен съюз.

Проф. Асена Стоименова е с обвинение от прокуратурата и е на свобода под гаранция от 20 000 лв. заради това, че "насажда тревога" у населението с думите си в две интервюта пред български медии с "неоснователни твърдения". Това става по членове от закона за извънредното положение и предвижда затвор от 2 до 5 години.

"Да подкрепим професор Асена Стоименова в борбата й срещу несправедливите обвинения! Нека всички български граждани се обединим в запазване Свободата на словото! Да покажем, че не се страхуваме да изразяваме мнението си!", пишат фармацевтите в петицията.

Тя е организирана през сайта peticiq.com и до момента над 2000 души са я подписали. В добавка фармацевтите обявиха и индивидуален протест в обедната почивка от днес нататък и всеки ден след това:

"След като вече сме обслужили възрастните пациенти по време на коридора от 8.30-10.30 часа, някъде към 11.50 ч. дезинфекцираме пода на приемното. Докато той съхне, а ние проветряваме помещението от опасните изпарения, излизаме пред аптеката за 15 минути, сложили ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ. Вземаме в ръце плакати, на които пише, че не ни е страх", пишат от Съюза.

И подчертават, че ще спазват инструкциите за безопасност на оперативния щаб, както и че ще обясняват на хората от опашката от безопасно разстояние какви са ползите от генеричната замяна и защо трябва да не се третира като подмяна на терапията.

"Генериката може да им спести време, излишно разкарване и дори пари, БЕЗ ДА СЕ ПОДМЕНЯ ТЕРАПИЯТА НА ПАЦИЕНТИТЕ!", подчертават те.

Част от обвинението срещу Стоименова почива на нейната теза, изказана преди седмица, че е възможно да има недостиг на масови лекарства. И на факта, че много от тях имат генерици. Тя подчерта по-късно, че това е експертното й изказване, чрез което е поднесла обективна информация "по балансиран начин относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими". И че тя се основава на анализи и препоръки от СЗО, ЕК, Европейската агенция по лекарствата и други световни институции.

От Българския фармацевтичен съюз пък излязоха с позиция, в която подчертаха:

"Гражданите на Република България имат право да знаят и да бъдат информирани за възможните решения, едно от които е генеричното предписване и генеричната замяна на лекарствени продукти, извършена само със съгласието на пациента."