България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) осъществиха бартер - храни, предоставени от две български частни компании, срещу медицински консумативи.

Това обяви вчера началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. Буквално няколко часа след това стана ясно, че от България за ОАЕ вече са заминали два самолета с 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти. 

Оказва се обаче, че на борда не са били само продоволствените продукти за арабската страна, ами и... министърът на икономиката Емил Караниколов. 

След като се е върнал обаче, Караниколов попада под ударите на заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която казва, че всички българи, които се заввръщат от чужбина, трябва да се самоизолират за две седмици. 

Така излиза, че по време на една от най-тежките икономически кризи в света българският министър на икономиката ще бъде карантиниран за следващите две седмици. 

Новината беше потвърдена за Клуб Z от ресорното министерство. Това, което обаче оттам отказаха да уточнят, е какво е наложило нуждата Караниколов да пътува до Абу Даби, особено в тази ситуация. 

Допускането, че Емил Караниколов не е знаел какво ще последва след връщането му в България, не е валидно за човек от изпълнителната власт, която всеки ден подканя хората да изпълняват стриктно разпорежданията на щаба. 

В прессъобщението за пътуването откриваме, че "за да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ, на международното летище в АБу Даби беше и министърът на икономиката Емил Караниколов".

По-натам в съобщението намираме дежурните разменени обещания между Караниколов и неговия домакин Ахмед Али ал Сайег за това, че две държави ще продължат добрите си двустранни отношения, ще насърчават стокообмена и че са "потвърдили важността на съвместните действия за ограничаване на разпространението на коронавируса".

Никой от тези факти обаче не предполага спешност или неизбежност на пътуването, и то в условията на тежката икономическа криза. Още по-странното е, че самата доставка до ОАЕ е организирана от Министерството на земеделието, а не от икономиката.

Припомняме, че през последните дни около ръководеното от Караниколов икономическо министерство се разрази скандал заради подопечната на ведомството Българска банка за развитие. Тя отпусна кредит от 75 млн. лв. на колекторско дружество с оборот от едва 2000 лв., а общественото недоволство накара премиера Бойко Борисов да поиска отстраняването на ръководството на банката. 

Един от хората, които са одобрили кредита обаче, е Любомир Борисов - заместник-министър на икономиката и дясна ръка на Караниколов. По думите на Борисов нито един от двамата нямало причина да носи отговорност. 

Няколко дни по-късно стана ясно, че смените в банката са подготвяни отдавна и в нейното ръководство влезе Живко Тодоров - бивш финансов шеф в Първа инвестиционна банка.

В момента към Караниколов има подадени два писмени въпроса от народни представители, като и двата са свързани с кредитираните от ББР фирми. Запитванията са подадени на 8 април, но досега няма отговор.

Не е ясно дали Караниколов ще отговори на въпросите, докато е под карантина. Предстои и второ назначение в борда на банката, в която бяха наляти допълнителни 700 млн. лв. от властта.