Фокус върху домакинствата с цел стимулиране на потреблението, в т.ч. с безвъзмездна финансова помощ, опрощаване на кредити или част от кредити и увеличаване на дела на държавата по мярката 60/40.

Такива съвети дава бившият финансов министър Симеон Дянков, който даже прогнозира, че е въпрос на време тези мерки да бъдат въведени в България. Дянков говори пред Нова тв. 

По думите му на държавата ще й се наложи и да изхарчи всичките 10 милиарда нов дълг, като уверенията на наследника му Владислав Горанов към момента са, че ще ползваме 4,2 милиарда.

Тези 10 милиарда определено ще се използват

Тези 10 милиарда изглеждат стряскащи, но като се сравнят с държавите около нас, това горе-долу е средно. Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за справяне с кризата. Тези 10 милиарда са малко по-малко от това - около 8%. Така че е правилният ход. Вече въпросът е как да се използват и колко бързо - посочи Дянков. Според него обаче "тези 10 милиарда още не са използвани напълно, но определено ще се използват, за да може икономиката да тръгне".

По думите му "на този етап кризата е здравна и първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави". Но "за икономиката това означава спад в търсенето и в предлагането, което е различно от предишни кризи, защото хората не могат да ходят на работа". "Следователно в момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на домакинствата - за потреблението", посочи той.

"Според мен кризата ще мине в три фази. Ние сме в първата - здравни мерки, с които правителството се справи добре. Тази карантина е важна. Втората тема е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят поне на някакво ниво. Третият период е как, като се излиза от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели твърде много", заяви Дянков.

Опрощаване на кредити? Идва на дневен ред

И изброи: опрощаване на кредити, прекратяване на процедури по несъстоятелност, повече държавни пари за запазване на работните места и безвъзмездна помощ. 

"Трябва да се мисли за запазване на бизнеса не само с икономически мерки, а да не допуснем бизнесът да влезе в несъстоятелност. Трябва да се прекратят всички процедури по несъстоятелност, тази тема е на следващ дневен ред. И още мерки ще се налагат.

Ще се наложи опрощаване на дългове и съответно наливане на още повече пари в икономиката", заяви бившият финансов министър.

Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите. "След няколко месеца ще стигнем до този въпрос", посочи.

Държавата да е по-щедра

Дянков определи като работеща мярката 60/40. Подобни мерки съществуват в над 120 държави, допълни, но средното съотношение държава/бизнес по света е 80/20 или 85/15. Такова е дори в съседните ни и не богати като САЩ държави Северна Македония и Румъния.

"Така че с времето може би трябва да сме по-щедри и да мислим за по-голямо подпомагане от страна на държавата. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си", посочи Дянков по адрес на 60/40.

Той е категоричен, че ако се подпомагат домакинствата, ще се излезе по-лесно от кризата с оглед повишаване на потреблението, което се възстановява много бавно след кризи. "Хората нямат пари и сигурност и това може да е години, не просто месеци. Трябва да мислим сега как да решим този проблем", заяви Дянков. И посъветва правителството да обърне внимание именно на кризата на потреблението - не да се отпускат заеми на хората, за да задлъжнеят, а да се дадат безвъзмездно пари.

Според Дянков отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ е правилен ход. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка. Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина.

"Определено ще сме по-сигурни в еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от еврозоната, определено ни пречи", каза още Дянков и подчерта, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет.