Центърът за градска мобилност (ЦГМ) - компанията, 100% собственост на Столичната община, която отговаря за паркирането и градския транспорт в София, до момента е най-големият бенефициент на правителствената програма за запазване на заетостта, станала известна като мярката 60/40. 

Това става известно от новите данни за одобрените фирми, публикувани днес от Националния статистически институт (НСИ). Така от таблиците виждаме, че ЦГМ ще вземе точно 363 547, 04 лв., с които би трябвало да гарантира работните места на 952 от своите служители за период от 3 месеца.

Общинската компания застава начело на списъка с най-големите получатели, като надминава с почти 20 000 лв. вторият в своеобразната класация - заводите "Шишеджам".

Припомняме, че мярката 60/40 цели да подпомогне заетостта, като държавата изплаща 60% от брутната заплата на работниците от засегнати от кризата предприятия, както и 60% от осигуровката, дължима от работодателя. В замяна фирмите пмащат останалата част от заплатата и осигуровките и се ангажират да не освобождават работниците си за определен период от време след получаването на помощта. В противен случай ще трябва да я върнат. Многократно беше напомнено, че мярката е безвъздмездна и че тя реално работи и достига до бизнеса. 

Формално ЦГМ има право да кандидатства за схемата - общинската фирма е еднолично акционерно дружество (ЕАД) и развива търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Остава въпросът дали е приемливо предприятия, които са собственост на държавата и общините, да кандидатстват за държавна помощ. 

В годините назад компанията неведнъж е ставала обект на критика за непрозрачност на приходите и разходите, особено от паркиране. Но след въвеждането на извънредно положение приходите е логично да намалеят заради значително намалелия брой потребители на градски транспорт и заради това, че местата в синя и зелена зона бяха обявени за безплатни от средата на март - отново заради кризата. Иначе дружеството събира приходите от билети и карти за градския транспорт, платено паркиране и глоби. 

"ЦГМ е търговско дружество, което отговаря на всички условия, за да кандидатства по мярката 60/40. Въпреки че е 100 % собственост на Столичната община, дружеството не получава нито лев държавна и общинска субсидия. Загубите за месец март са в размер на 6,3 млн. лв (или намаление на приходите спрямо март 2019 г. с 45%)", заяви за Клуб Z изпълнителният директор на дружеството Димитър Дилчев, попитан защо е взето решението общинската фирма да кандидатства за държавна помощ. 

По думите му ЦГМ не е кандидатствал по други програми за справяне с кризата към настоящия момент.

"Дружеството разчита на получените суми по мярката 60/40, за да изплати на служителите си дължимите възнаграждения в пълен размер. Това са екипите и хората, обслужващи платената зона за паркиране, контрольорите в градския транспорт, касиерите на пунктовете за продажба, част от диспечерите, както и друг обслужващ и административен персонал", добави Дилчев.

По думите му за компанията е важно да запази служителите на работа, защото, ако бъдат съкратени, ще е невъзможно обратното връщане в нормален режим на работа на градския транспорт и обслужването на платената зона за паркиране.