Фенове на "Левски", обединени от четири запалянковски организации, написаха пространно писмо на премиера, с което го призовават държавата да се намеси и да спаси техния клуб. Покрай доста похвали и припомняне, че през годините са заделяни десетки милиони левове и са създавани условия за финансиране на други клубове.

"Левски" не иска привилегии и подаяния, казват те. Подчертават, че следват честта, всеотдайността и примера на Апостола. Просто апелират за справедливост, равнопоставеност и обективност в момент, в който вече не са в състояние на издържат любимия си отбор - както го правеха посред зима и до началото на извънредното положение.

Оттогава пък премиерът няколко пъти публично обеща помощ на "Левски" (чрез държавния Спортен тотализатор) - когато животът започне да се нормализира. Включително и за изграждане на козирка на сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов", за да не им се подигравали другите. Ясно е, че помощта иде и скоро ще узнаем под каква форма.

Но нека видим какво точно искат левскарите от Бойко Борисов - също левскар, че и по-голям от всички тях взети заедно - по думите му.

Първото предложение е "да бъде предоставена възможност официалния рекламодател на Дружеството „7777.bg“ да подкрепи отново клуба в този труден момент, като преведе необходимите финансови средства".

Излиза, че те очакват от премиера да каже на прокуратурата да бъде вдигнат запора от сметките на една от фирмите на доскорошния им благодетел Васил Божков. Или пък да се направи така, че въпросната компания да получи някакъв бизнес - пак от онзи, който му беше отнет може би?

При така изнесено предложение, дори второто звучи по-приемливо: "Ако това е неизпълнимо, то единствената алтернатива би била държавата директно да кредитира футболния клуб чрез обезпечен с бъдещи вземания от продажби заем за неотложни финансови нужди - подход, който привържениците на „Левски“ поначало не одобряват и не желаят, но той би се явил като последна инстанция за финансиране."

На 24 януари шефовете на същите запалянковски организации, подписали се под писмото до Борисов, отидоха при него в Министерския съвет. По думите им целта на визитата беше да разберат от първа ръка какво се случва с "Левски". А не да изпълнят заръката на Васил Божков, лично приканил ги да говорят с премиера.

„Присъстващите на срещата държавни мъже, според мен се съгласиха, че моделът, по който се управлява футболът, е погрешен. Беше предложено да си вземем акциите. Общо взето така седят нещата", заяви пред журналисти Степан Хиндлиян, председателят на Националния клуб на привържениците. 

Левскарите са тези, които най-често говорят за порочния модел "Бащица" в българския футбол. Но ето че действията им говорят друго. Явно този модел е по-голям от всички тях, от собствените им думи и осъзнаването, че е погрешен и в крайна сметка не носи нищо добро. Идва ден, и то много скоро, в който се вижда, че не може без него.

За около месец "сините" фенове събраха милион и половина лева и дори да не си почитател на този отбор, си заслужиха да им се възхитиш. Превеждаха пари, купуваха абонаментни карти, върнаха се на стадиона, купиха над 10 хиляди виртуални билета за мач, който още не е ясно дали ще се играе - срещу "Лудогорец". Някои заделяха наистина от много малкото, което имат. Всичко това получи международен отзвук - за добро този път.

Но дали е за възхищение и писмото до премиера, подписано от онези, на които е отредено да ги представляват? Дали това отговаря на ценностите, на които стъпва този клуб, изредени отново във въпросния текст?

Противно на написаното там, на "Левски" се е помагало през годините - по един или друг начин. Чрез модела "Бащица". А дали авторите си спомнят, че имаше мачове и събития, на които чрез транспаранти се благодареше на Бойко Борисов. И се сваляха такива с точно обратните послания - срещу властта и определени бизнесмени (Делян Пеевски, например).

Тук няма как да подминем един факт, свързан с винаги дейния, креативен, а и много успял по ред направления Константин Папазов-Тити. Човекът, нагърбил се с посредническата роля между феновете и Васил Божков. Тити предложи да уреди формалностите по прехвърляне на акциите на клуба, да отиде до Дубай и да се срещне с бизнесмена и т.н. и т.н. В неговия си стил.

През 2014 г. и Тити загуби много, когато КТБ бе срината, а Цветан Василев напусна България. Банката беше щедър спонсор на баскетболния "Левски". Не след дълго Папазов изостави затъналия в дългове, но жив и автентичен БК "Левски". И основа нов, който привлече "Лукойл" за благодетел. Голяма част от сектор Б припозна този клуб като техен - най-вече от добилата противоречива слава фракция "Левски София-Запад". 

Моделът "Бащица" го има в българския спорт от времето на комунизма и, както изглежда, ще продължи да го има. Не само правителствата на ГЕРБ му вливат кръв, а и всички останали след 10 ноември. Но при управлението на Бойко Борисов категорично е в разцвета си.

Предстоят трудни месеци и години, но моделът няма да пострада от това, напротив. Ще мутира и ще се съхрани. Едва ли някой ще се обзаложи насреща, че скоро ще има пари за "Левски". Ще има и за ЦСКА-София, от който всеки ден си тръгва по някой доведен миналото лято чужденец, тъй като бизнесът и на неговия благодетел страда от пандемията. Ще има и за пловдивските отбори, на които щедро бяха обещани милиони за стадионите им. Ще има и за издържаните от държавни фирми и общини клубове.

Ще има за всички, спете спокойно, футболни фенове.