"Левски" наистина може да престане да съществува, дори е заплашен дали ще завърши сезона, ако Васил Божков не се раздели с акциите на клуба, заяви председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) Степан Хиндлиян в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Той повтори някои от нещата, които пространно написа вчера във фейсбук за процесите в "синия" клуб. По думите му потенциални рекламодатели, изявили наскоро желание да инвестират малки суми (но такива, с които отборът щял да закърпи положението), се уплашили, че могат да си навлекат неприятности поради това, че някой може да ги свърже с мажоритарния собственик. Божков е с ред повдигнати обвинения от прокуратурата.

Тук е и разковничето за близкото бъдеще на "Левски", според Хиндлиян. Не може да се мисли дори за държавна помощ, ако собствеността не бъде прехвърлена. Нещо, което снощи на брифинга си няколко пъти изтъкна и премиерът Бойко Борисов. 

"Разбира се, че "Левски" може да го няма, започна Хиндлиян в бТВ. - Ако не се платят тези пари (дългове, заплати и т.н., бел. ред.), може да не завършим сезона. А няма как, при тази собственост в момента, да влязат пари в клуба. Решението е на г-н Божков. Той трябва да реши дали "Левски" да живее или не. Практически е така, защото от това къде са акциите и това къде остава собствеността зависи дали ще може това дружество да продължи да съществува. С историята, с трофеите..."

Той е скептичен за предложението на Бойко Борисов Спортният тотализатор да подпомогне отбора с рекламен договор. Отново - не и докато Божков се води собственик.

"Аз не мисля, че разстояието до Дубай е проблем. Проблемът е, че собствениците и рекламодателите на "Левски" са поставени в невъзможност да финансират клуба, а в същото време няма откъде да влязат абсолютно никакви пари. Това е проблемът, продължи шефът на най-голямата запалянковска организация на "сините". - Далеч съм от мисълта, че държавата ще спонсорира клуб, срещу чиито собственици е образувала наказателно преследване. Защото тогава вие ще задавате много въпроси и то с основание."

"Стана ясно от думите на министър-председателя вчера, че за да се предприемат каквито и да е действия, дали от тотото или която и да е друга, ако ще бъде държавна компания, трябва да се смени собствеността, продължи Хиндлиян. - Преди да реши г-н Божков дали ще се превърне в ликвадатора на "Левски" или в човек, който въпреки всичко е дал възможност клубът да продължи да съществува, ние не можем да отговаряме на въпроси дали тотото или който и да било друг."

Вчера Хиндлиян разкри, че Васил Божков е поискал извинение от привържениците заради неизпълнен ангажимент:

"А г-н Божков е напълно в правото си да иска извинение от някои фенове, които евентуално са поемали ангажименти към него, а впоследствие не са ги изпълнили. Защото нито аз, нито организацията, която представлявам, сме поемали някакви ангажименти към г-н Божков. Това му беше заявено и на него лично по време на двете срещи през януари."

Привърженикът не е наясно на кого Васил Божков ще прехвърли контролния пакет акции.

"Не мога да кажа на кой Васил Божков ще даде акциите, ако прецени да го направи. Той трябва да има воля да джироса акциите на някой, който е готов да ги вземе. Тити Папазов заяви, че е съгласен да го направи", допълни Хиндлиян. 

По рано днес се стигна до вътрешна интрига в обединената в последните дни левскарска общност. Сутринта в някои медии се появи декларация, с която видни привърженици призовават миноритарният акционер Тръст "Синя България" да продаде дела си (10 процента) и така да се съберат поне 1,5 милиона лева. 

В подписката личаха имената на популярни "сини", като бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев. По късно той и други отрекоха пред медиите да са отправяли такова искане. А тръста излезе с позиция, в която обясни, че поначало по закон не може да организира публично предлагане на акции. Има законен ред, по който това може да стане.

И че акциите са гарант за прозрачност и за контрол към мажоритарния собственик. В крайна сметка всички, замесени в този минискандал, подчертаха, че някой прави опит да ги разедини в деликатен момент.

"Ако миноритарния пакет от акции бъде раздробен, това ще направи бъдещият или настоящият собственик безконтролен. Това ще лиши феновете от механизми за лишаване на контрол. Така утре може да имаме един акционер, който реши, че ще фалира дружеството. Това е най-прекият път до "тире". Създаде се интрига и напрежение в левскарската общност с тази декларация днес", завърши по този повод председателят на НКП на "Левски" Степан Хиндлиян.