Финансовият министър Владислав Горанов не вижда как държавата може да кредитира или подпомогне търговски дружества, каквито са футболните клубове в България.

В случая става въпрос за "Левски", който е пред фалит, а преди дни феновете на отбора поискаха държавна помощ от премиера Бойко Борисов.

Едно от предложенията им е отпускане на кредит, обезпечен с бъдещи вземания.

"Да кредитираме едно търговско дружество... това не знам доколко е съвместимо с правилата за държавните помощи и общо взето е деликатна темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества, в случая футболни клубове, заяви Горанов в парламента. - Футболните хора могат да се съберат и да се реши друг вид устройство на функционирането на клубовете, а не като търговски дружества, но днес ситуацията е такава.

Аз не намирам механизъм днес директно българската държава от данъци да кредитира или да финансира професионалните футболни клубове."

Преди това Горанов отговори на нападки на Васил Божков, който е благодетел на "Левски", но няма как да продължи да издържа клуба.

"Не съм достатъчно добре запознат с последните развития в "Левски", но със сигурност организацията на футболните клубове като търговски дружества през всичките години е била предизвикателство, защото това е по принцип един скъп спорт, продължи финансовият министър. - Футболистите и ръководителите в него са с доста високи заплати, така че разходът за издръжка на един футболен клуб е доста висок."

И припомни за станалото с ЦСКА, визирайки фалита на ПФК ЦСКА АД:

"Много са малко клубовете, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения към бюджета. Неслучайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които беше формирало към различни длъжници, немалка част от тях и към НАП."

По-рано днес ръководството на "Левски" - в лицето на Павел Колев, лидери на големите фенски организации и Тити Папазов, поел инициативата да уреди прехвърлянето на акциите от Васил Божков, имаха нова неформална сбирка на "Герена".

След нейния край всички отказаха коментар. Колев нервно отвърна, че "Левски" действително е заплашен от фалит. Папазов заяви все пак, че вече от 26 години е в българския спорт и "нищо не може да го спре".

Той предрече добро бъдеще на "Левски", обещавайки пищно тържество по случай 111-годишнината на клуба - през 2025 г. Обеща да говори единствено в неделя, когато ще гостува на голяма телевизия.