"Ако Васил Божков е получил моя консултация как да не плаща данъци - нека го докаже и ще си понеса последствията не само с оставка, но и чрез законодателството."

Това заяви днес на извънреден брифинг за журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, който по-рано през деня стана обект на "атака" от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който говори пред бТВ от Дубай.

Божков заяви, че през цялото време, докато е ръководил своя хазартен бизнес, многократно се е срещал с министър Горанов и че той е бил много добре информиран за всички "движения" в Закона за хазарта през годините - т.е. за всички изменения, правени в него от 2014-а насам (това е годината, в която бизнесът с лотариите е пропуснат в закона като облагане, б.р.).

"Никога не съм твърдял, че не познавам Божков, както познавам и Валентин Златев, и господин Домусчиев, и други бизнесмени", обяви Горанов. 

По време на срещите им обаче винаги било ставало дума за желанията на бизнесмена данъчните регулации за онлайн хазарта да паднат до нивото на тези от т. нар. наземен хазарт. Това пък било нещо, което правителството и ГЕРБ никога не били направили, затова внушението, че Горанов помагал на Божков - било несъстоятелно. 

Финансовият министър беше категоричен, че "независимо от опита за внушение" нямал никакви претенции към Васил Божков освен едно - "през всичките години, докато се е занимавал с хазартен бизнес, той е нарушавал закона, като е внасял по-малко такси". 

Горанов препоръча на Божков да си плати задълженията към хазната, които хазартните му компании дължат. 

"Всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки, може да си плати и така няма да бъде преследван от наказателните власти."

И още - повторено беше обяснението на Бойко Борисов отпреди няколко часа, че държавата не отнемала бизнес от Божков, а просто го национализирала, за да генерира приход към спорта и културата, и това било политическо решение. 

Неколкократно Горанов сравни и обвиненията на Божков с тези на "друг бизнесмен, който също прави внушения от чужбина". Стана ясно, че говори за Цветан Василев, който се намира в Сърбия. 

Имаше и други хора, които от чужбина раздаваха обвинения  и твърдяха, че са невинни. Това е нормална и разбираема защитна теза, която е тяхно право. Само да припомня - имаше и други български граждани, които се укриват от правосъдието и твърдяха, че са невинни и ще осъдят България чрез Оманския фонд. Нищо подобно не се случи - те си оттеглиха иска и дори заплатиха разноските по делото."

Разбра се, че оставка от министъра няма да има. 

"Не разбирам аргументите на Божков да иска моята оставка, аз не нося вина, че негови служители с членове на комисията по хазарта са прилагали грешно закона и са ощетили хазната със 700 млн. лв.  След като заплати тази сума, той има моралното право да говори за продължаването на своя бизнес", каза той.

Горанов опита да отговори и на друго обвинение от днес - че е министър на депутата и бизнесмен със съмнителна репутация Делян Пеевски. 

"Как го разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски. Срещал съм се с него през 2010 година, но и вие сте се срещали с него (б.р. - обръща се към журналистите). Ако ме видите да правя законодателни инициативи за медиите, списания или вестници, за които съм чувал, че Пеевски има участие, тогава може да ме упрекнете, но да твърдите, че този е на онзи, не е сериозно."