След като се превърна в най-големия бенефициент по програмата 60/40, сега столичният Център за градска мобилност (ЦГМ) обмисля и кредит. Причината: пропуснатите ползи за времето на извънредното положение.

Както неколкократно бе обявено, ЦГМ е пропуснал приходи в размер от на над 12 млн. лв.. Това съобщи днес на транспортната комисия в Столичния общински съвет дирекорът на дружеството Димитър Дилчев.

Заради мерките срещу COVID-19 през последните 2 месеца има сериозни загуби за градски транспорт. Продават се по-малко карти и билети, а допреди няколко дни синя и зелена зона бяха безплатни. Само за безплатните зони за паркиране ЦГМ губи по около 400 хил. лв. на седмица, заяви той, цитиран от "24 часа".

1,8 млн. лв. са задължениета на Центъра към транспортните оператори за март, а за април се очаква те да достигнат 4,5 млн. лв.

Около 3 млн. лв. са загубите на "Столичен автотранспорт", същата сума - и на "Столичен електротранспорт". 800 хил. лв. са загубите само заради спряната продажба на билети от ватманите и водачите, която продължава и сега. 

Най-сериозна е загубата на "Метрополитен" - около 8 млн. лв.

"Затова обмисляме вариант за вземане на кредит, с който да покрием сумата", обясни Дилчев.

Въпреки това ЦГМ ще компенсира хората, живеещи в центъра на София и предплатили си стикери за паркиране в синя и зелена зона. Те ще получат 2 месеца удължаване на срока на валидност на стикерите. Кметицата Йорданка Фандъкова обеща преди седмици да постави въпроса пред общинския съвет.

От 18 май контрольорите в градския транспорт отново ще започнат да глобяват нередовните пътници. Досега те им продаваха билети.

До края на следващия месец ЦГМ ще представи нова икономическа рамка. Предвижда се съкращаване на разписанията, увеличаване на скоростта по линиите и повече места за продажба на превозни документи. От Центъра се надяват електронната тикет система да стартира.

"Оптимистичният сценарий е в средата на септември да достигнем 80% възстановяване на приходите", отбеляза Дилчев.

Но имало и песимистичен сценарий - ако има втора вълна на COVID-19, което отново ще редуцира градския транспорт в столицата.

В момента той се движи на зимно разписание, а носенето на маски е задължително. Нарушителите се наказват с глоба от 300 до 1000 лв.