С остър спор започна поредното онлайн заседание на Столичния общински съвет днес. Председателят на групата на БСП Калоян Паргов изчете декларация срещу идеята за премахване на Паметника на съветските воини-костница в район "Лозенец" и други предложения на кмета на района Константин Павлов.

Паргов обяви идеята за "безумна", и като незачитене на "неоспорим исторически факт" - че победата над фашизма става възможна с "първостепенната заслуга на Съветската армия".

"Само варварите рушат паметници – културни и исторически!", отбеляза Паргов.

И предложи да се почете с минута мълчание паметта на загиналите във Втората световна война. Това отприщи дебата в съвсем друга посока - престъпленията на комунизма и Народния съд.

"Предложението на Паргов беше свързано с инициативата на кмета на Лозенец. Смислово беше именно да бъде почетена паметта на загиналите войници от Съветската армия. Става въпрос не само за идеология, а за миналото, за истината", отбеляза Методи Лалов от ДБ.

Съветникът от БСП Николай Велчев отбеляза, че "тези настроения трябва да бъдат превъзмогнати".

"Почитането на паметта на загиналите около 40 000 българи във Втората световна война не би трябвало да е предмет на дискусия", отбеляза той.

Последва бурна размяна на обвинения в редактиране на историята от ДБ и БСП. Мария Едрева от ГЕРБ предложи да се промени предложението на Паргов и да се почетат жертвите на "Втората световна война и Народния съд".

"А за коронавируса няма ли да направим минута мълчание, само глупости слушам…", възмути се съветникът от БСП Иван Мечков.

"Не знаех ,че в този общински съвет сме се събрали на историчеси клуб, а не общински съветници, които да работят за софиянци. Имаме работа", отбеляза независимият Борис Бонев.

Паргов категорично отказа да се променя неговото предложение. В крайна сметка се гласува два пъти - веднъж за минута мълчание за жертвите от Втората световна война, втори път за жертвите от Втората световна война и "след това", както се изрази изчерпателно председателят на СОС Елен Герджиков. 

Първото предложение бе подкрепено от 31 гласа "за", 1 "против" и 7 "въздържали се". Второто - единодушно от всички 40 гласували. Така се проведоха две минути мълчание.