Британското правителство заяви, че има „сериозен риск“ Европейският съюз да не изпълни задълженията си за защитата на правата на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в блока, давайки пореден знак за напрежение заради "Брекзит", пише днес “Гардиън”.

В писмо до Европейската комисия Майкъл Гоув, министър без портфейл в кабинета на Борис Джонсън, заяви, че британски граждани, живеещи в ЕС, са се оплакали, че пандемията от коронавирус отклонява вниманието на много европейски правителства от прилагането на споразумението за "Брекзит". То включва защитата на правата на приблизително 1,2 милиони британски граждани в ЕС и 3,5 милиона европейци във Великобритания.

Съществува „сериозен риск ЕС да не изпълни задълженията си по споразумението за оттегляне до края на преходния период на 31 декември 2020 г.“, заяви Гоув, чиято официална титла  е “канцлер на херцогството Ланкастър” - исторически наследена длъжност, на която обикновено се назначава висш член на правителството без конкретен ресор. 

Гоув каза, че правителството „вече знае за няколко случая на неправилно прилагане на споразумението за оттегляне“, които, макар и да са „локални инциденти“, затрудняват упражняването на правата на британските граждани.

Писмото идва в напрегнат момент в отношенията между ЕС и Великобритания, като двете страни се очаква да докладват по-късно днес за поредния им трети кръг от преговори за бъдещите им отношения, които приключват в петък сутринта.

Една от критиките на правителството е за липсата на официални кампании в държавите членки на ЕС за повишаване на осведомеността за новите изисквания към гражданите на Обединеното кралство. Франция и Испания, в които живеят много работници и пенсионери от Обединеното кралство, не са направили нищо за повишаване на осведомеността на британците на тяхна територия, каза Гоув. Чехия и Унгария са публикували информация, която се смята за объркваща или остаряла, без превод на английски. 

В Австрия и Словения британците имат само шест или седем месеца, за да гарантират правата си, докато гражданите на ЕС във Великобритания имат 27 месеца, казва още британското правителство.

То обвинява държави членки на ЕС като Малта, Кипър и Словакия, че не предлагат на британските граждани възможност да си осигурят статут онлайн, а изискват от тях лично да се явят пред местните администрации. Гоув се оплака, че  някои държави все още не са обявили подробности за процеса на кандидатстване.

Гоув представлява британското правителство в Съвместния комитет, група между ЕС и Обединеното кралство, създадена да следи за спазването и прилагането на споразумението за оттегляне, което влезе в сила, когато Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Писмото е адресирано до заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

Писмото на Майкъл Гоув е получено в Еврокомисията, потвърди днес главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

„Комисията се отнася много внимателно към въпроса за правата. Публикувахме насоки за защитата на тези права, в които искаме всички 27 членки да се придържат. Но също така внимаваме гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, да не бъдат дискриминирани“, допълни той.

Отново разочарование в преговорите

Мишел Барние

Приключилият днес трети кръг преговори за Брекзит отново е донесъл разочарования, каза още Барние.

Това е факт въпреки постигането на известно „отваряне“ и внасянето на някаква ясност по въпроси като например търговията и транспорта. Преговарящиите страни дори успели да започнат консултативен диалог за рибарството, ез което Барние е категоричен, че не може да има търговско споразумение.

Въпреки това обаче няма напредък по по-трудни субекти. Великобритания така и не желае да навлиза в истинска дискусия за равноправни условия н икономиката и търговията.

„Все още очакваме Лондон да сподели публично своя текст за бъдещите отношения. Ако ни го съобщят, ще можем да работим с по-голяма прозрачност и ефективност“, каза европейският емисар.

Но предупреди:

„Няма да търгуваме с нашите ценности в интерес на британската икономика.“

Европейската страна е разочарована от липсата на амбиции от страна на Обединеното кралство да се преговаря по въпроси като прането на пари, за респективните роли на европейския и британския парламенти в прилагането на споразумението, за гражданското общество. В Брйксел не разбират защо Лондон отказва да включи в споразумението консултации по тези въпроси, които бипа придали по-голяма демократична легитимност.

Други фундаментални различия съществуват в сферата на полицейското и съдебното сътрудничество. Британците отказват да се ангажират с взаимната защита на основните права и свободи.

Барние е категоричен, че главната амбиция на ЕС е постигането на споразумение с Великобритания за нулеви мита и квоти. Това ще е първото такова споразумение в историята на ЕС. Разбира се, много е важна и волята на британската страна.

Следващият, четръвти кръг от преговорите започва на 1 юни.