Българската петролна и газова асоциация ще съдейства напълно на Комисията за защита на конкуренцията, а членовете на организацията нямат какво да крият. Това заяви днес пред бТВ главният юрист на Асоциацията Светослав Бенчев. 

Той беше поканен, за да коментира изненадващото запечатване на офиса на БПГА от КЗК, което беше обявено вчера. Припомняме, че при внезапна проверка, антимонополният орган е установил, че офисът е заключен и в него няма никой. Опитите на проверяващите да се свържат с някои от представителите на Асоциацията са били безуспешни и това е наложило запечатването на офиса. Иначе самата проверка е заради образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения на Закона за конкуренцията и европейските правила "при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала". 

Днес Бенчев обясни, че е разбрал за запечатването от медиите, а причината за факта, че КЗК не е могла да се свърже по телефон с БПГА е проста - проверяващите звъняли на телефона в офиса, който очевидно бил празен. 

"10 години съм вече в тази Асоциация, а това е четвърта проверка за това време. На всеки две години се проверява, това е един от най-проверяваните сектори. Това е и второ такова претърсване, предишното беше преди две години, когато последно КЗК разследваше, но не беше установено нищо и бяхме изключени от производството", обясни Бенчев. 

По думите му в офиса нямало никакви интересни документи, а само становища и мнения, които Асоциацията е изпращала към медии, парламентарни комисии и министри.

"Проверките протичат по следния начин - идват служители, събират документите, които са им необходими, правят копия на компютрите, които са в офиса. Няма нещо особено"

Новата проверка и акцията със запечатване на офиса на петролната асоциация съвпада по време с други няколко събития. Първо - правителството в понеделник обяви официално, че е приело проектозакон, с който държавата да влезе на пазара на петрол и горива като играч, който да гарантира конкуренцията (с която досега, както вече знаем, не е имало никакъв проблем, с изключение на един път, в който Комисията откри "комуникация и пазарно консултиране" между веригите", от което обаче не последва на практика нищо б.р.) Кабинетът - в лицето на финансовия министър Владислав Горанов и на икономическия министър Емил Караниколов, съобщи, че иска да създаде "Държавна петролна компания". Тя ще оперира данъчни складове, в каквито ще се превърнат базите на Държавния резерв, за да се осигури на всички търговци на гориво достатъчен капацитет за съхранение. Освен това ще строи свои бензиностанции - до 100 на брой, на които ще продава гориво. Новата държавата фирма ще участва и в контрола на данъчните и акцизни складове. 

Днес Бенчев обяви за пореден път, че Асоциацията няма отношение към влизането на държавата като търговец на пазара, стига тя да играе по правилата. Той обаче коментира битуващото мнение, че разликата между цената в данъчния склад на горивото и цената на колонката в бензиностанциите, е твърде голяма. 

"Трябва да е ясно - тази разлика от 40-50 стотинки, както беше казано в медиите многократно, всъщност това са едни разходи, които компаниите правят за да поддържат своя бизнес, служителите и т.н. - да плащат заплатите, които държавата им налага. Всеки може да види на една касова бележка, колко взимат компаниите и колко държавата".

Припомняме и че малко по-рано -  промените в законодателството, свързано с епидемичната обстановка с коронавируса, в Закона за здравето някак се появиха и поправки в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въвеждат нови изисквания и срокове именно за данъчните складове, при това в кратък времеви срок. Бизнесът и проверяваната сега Българска петролна и газова асоциация се обявиха против приемането на законови промени по този начин - чрез нямащ нищо общо друг закон и без каквото и да било обществено обсъждане и оценка на въздействието (задължителни иначе според Закона за нормативните актове при законодателна инициатива от правителството - б.р.)