Офисът на Българската петролна и газова асоциация, обединяваща най-големите фирми в областта на горивата в България, е запечатан от Комисията за защита на конкуренцията. Това се е наложило при "внезапна проверка на място", предприета в рамките на образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения на Закона за конкуренцията и европейските правила "при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала". 

Проверката е срещу „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация. А антимонополният орган всъщност този път се задейства по искане на прокуратурата. 

"Действията по проверката на място се извършиха от служители на КЗК, със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София. При посещението на проверяващия екип е установено, че офисът на Асоциацията е заключен и недостъпен. Не са установени представители на БПГА. Опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на БПГА телефонен номер са безуспешни", твърдят от КЗК в официално съобщение.

Заради липсата на хора на адреса се случило и запечатването на офиса. А "извършването на проверката бе преустановено до осигуряването на достъп от представители на Асоциацията на проверяващия екип на КЗК". Припомня се още, че при нарушаване целостта на печатите, ще последнат глоби в размер до 1% от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятия. Размерът на санкциите за "противопоставяне на проверка" пък е до 1% от среднодневния общ оборот за предходната финансова година за всеки ден "до прекратяване на противоправното действие или бездействие".

КЗК обяви, че е образувала производство, този път по искане на прокуратурата, през април. В последните години органът е правил няколко проверки на пазара с горива и винаги, без изключение, те завършват с констатацията, че конкуренция има и всичко е наред. 

Новата проверка и акцията със запечатване на офиса на петролната асоциация съвпада по време с други няколко събития. Първо - правителството в понеделник обяви официално, че е приело проектозакон, с който държавата да влезе на пазара на петрол и горива като играч, който да гарантира конкуренцията (с която досега, както вече знаем, не е имало никакъв проблем, с изключение на един път, в който Комисията откри "комуникация и пазарно консултиране" между веригите", от което обаче не последва на практика нищо б.р.) Кабинетът - в лицето на финансовия министър Владислав Горанов и на икономическия министър Емил Караниколов, съобщи, че иска да създаде "Държавна петролна компания". Тя ще оперира данъчни складове, в каквито ще се превърнат базите на Държавния резерв, за да се осигури на всички търговци на гориво достатъчен капацитет за съхранение. Освен това ще строи свои бензиностанции - до 100 на брой, на които ще продава гориво. Новата държавта фирма ще участва и в контрола на данъчните и акцизни складове. 

Горанов мотивира промените и влизането на държавата на пазара с грижа именно към конкуренцията, най-вече по отношение на данъчните складове. Кабинетът научил, че близо 80% от складовете се държат от 1 компания, която не назова. Не стана ясно кога точно е установен според властта този факт. Но се знае, че "Лукойл" държи огромния капацитет още от 2017 г. Тогава бившите вече депутати от десницата Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Агенция "Митници", чийто принципал е финансовото министерство, да разкрие информацията, която преди това от агенцията упорито отказваха да предоставят. 

Малко по-рано - с промените в законодателството, свързано с епидемичната обстановка с коронавируса, в Закона за здравето някак се появиха и поправки в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въвеждат нови изисквания и срокове именно за данъчните складове, при това в кратък времеви срок. Бизнесът и проверяваната сега Българска петролна и газова асоциация се обявиха против приемането на законови промени по този начин - чрез нямащ нищо общо друг закон и без каквото и да било обществено обсъждане и оценка на въздействието (задължителни иначе според Закона за нормативните актове при законодателна инициатива от правителството - б.р.)

 
От "Лукойл" пък директно заявиха, че новите идеи на властта можат да доведат до спиране на работата на компанията. Последва идеята със създаване на "Държавна петролна компания", която при първоначалния й анонс премиерът Бойко Борисов обясни с това "да не могат да ни правят дъмпинги или да ни поставят на колене". 
 
 
По-рано през деня днес от Българската петролна и газова асоциация коментираха и новите законодателни промени на правителството, свързани с "Държавна петролна компания" и строежа на държавни бензиностанции. 

 

Андрей Делчев - председател на Асоциацията, обяви, че сдружението няма нищо против държавата да се опита да влезе на пазара, въпреки че няма никаква причината това да се случва - именно защото КЗК не е намирала сериозни проблеми в сектора. Делчев обясни, че държавните бензиностанции обаче ще "взривят" пазара на недвижими имоти, като ще оскъпят прекалено много терените, които ще трябва да купят, а от там - и всички други. Според него една инвестиция в бензиностанция би струвала поне милион лева и това само за оборудването. 
 
Днес Делчев беше категоричен, че щом държавата смята, че може да се справи с управлението на един такъв бизнес, е свободна да го направи. Според него на пазара има достатъчно играчи, съответно и достатъчно различни цени, така че нови обекти няма да повлияят съществено.
 
Бизнесменът коментира и твърдението на Владислав Горанов, че някои търговци слагат до 50 стотинки надценка на горивото, и то на едро. Според Делчев обаче това е съвсем нормално - има обекти, които инвестират много повече, целят се в по-висока ниша и искат по-големи печалби. От другата страна - има и достатъчно малки търговци, които залагат на по-ниски цени и не особено представяне на обектите.