16:18 ч.: Коронавирусът е увеличил нормалната смъртност в 24 европейски страни с общо 159 хиляди случая

Избухването на епидемията от Covid-19 е причина за 159 000 смъртни случая над нормалните в 24 европейски държави от началото на март, съобщи в четвъртък европейският директор на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Анри Клюге, цитиран от Си Ен Ен.

СЗО изброява 53 държави в региона на Европа, включително Русия и Турция.

Според Клюге има повече от два милиона потвърдени случаи на Covid-19 и над 175 000 потвърдени смъртни случаи в европейския регион. 

94% от всички смъртни случаи на Covid-19 са хора на възраст над 60 години, а 59% от тези случаи са мъже.

От общата смъртност 97% от случаите са имали поне едно съпътстващо заболяване, като сърдечно-съдовитае болести са най-честите.

Kлюгe даде и актуализация за текущото разпространение на вируса в Европа, като заяви, че през последните 14 дни общият брой на случаите там се е увеличил с 15%, като регионът продължава да има 38% от заразените и 50% от починалите в света.

Русия, Обединеното кралство, Беларус, Турция и Италия са страните, които са отчели най-високия кумулативен брой потвърдени случаи през последните две седмици, каза Kлюге. Испания, Италия, Обединеното кралство и Франция имат заедно 72% от всички смъртни случаи в Европа от Ковид-19, добави той.


15:00 ч.: Една трета от руснаците не вярват в опасността от коронавируса

Една трета от руснаците (32,8%) смятат, че опасността от коронавируса е преувеличена, или я приемат като измислица на заинтересовани лица.

Това се вижда от изследване, проведено от дирекцията по експертно-аналитична работа на Висшето училище по икономика, цитирано от бизнес портала РБК.

В това, че няма никаква епидемия и че тя е измислица на заинтересовани лица са уверени 23,2% от участниците в допитването, а други 9,6% смятат, че опасността е преувеличена.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който неотдавна завърши лечението си след заразяване с коронавирус, пожела днес на руснаците, които не вярват в опасността от него, да бъдат по-внимателни към информацията за COVID-19, предаде ТАСС.

"По-скоро е нежелание да четете, да гледате, просто да се огледате, да видите колко хора са болни и как боледуват", каза Песков пред репортери.

"В този случай просто искам да пожелая по-внимателно отношение към цялата информация, повече доверие", добави той. „Това нещо [коронавирусът] е истинско“.


14:43 ч.: Русия отбелязала максималния досега брой жертви за 24 часа във вторник

Русия е отбелязала най-големия брой жертви на COVID-19 от началото на епидемията досега във вторник, 26 май. Тогава те са били 174 души, предаде ТАСС. В сряда от болестта, причинявана от новия коронавирус са починали 161 души. 

Всичко в Русия от коронавируса са починали 4 142 души или 1,09% от всички потвърдени случаи на зараза. В сряда условният показател за смъртност беше 1,07%.

Броят на оздравелите пациенти достигна 150 993 души, които са 40% от общия брой на заразените. В момента в Русия регистрираните носители на вируса са 379 051, съобщи пред агенцията оперативният щаб.


13:12 ч.: Световната здравна организация създава своя фондация за частни дарения 

Тедрос Аданом Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) създава своя фондация за частни дарения от цял свят, включително от физически лица. Това става в момент, когато САЩ - най-големият вносител в бюджета на организацията - замразиха вноските си, недоволни от начина, по който СЗО подхожда към пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обаче увери, че с тази фондация не иска да замени САЩ и обясни, че проектът за нея се обсъжда още от 2018 г. Този проект "няма нищо общо с неотдавнашните ни финансови проблеми", настоя той на онлайн пресконференция от седалището на СЗО в Женева.
Тедрос обясни, че създаването на фондация ще позволи да се набират повече средства и по-свободно да се маневрира при финансирането на здравни програми.

"Една от най-големите заплахи е, че под 20 процента от бюджета ни са променливи вноски на страните членки, а над 80 процента идват от доброволни вноски, които обикновено се насочват към конкретни програми", обясни той.

По този начин някои програми могат да останат без финансиране, ако страните членки не искат СЗО да инвестира в тях, отбелязва Франс прес.
По-рано този месец Тедрос заяви, че годишният бюджет на СЗО е 2,3 милиарда долара и го определи като "много, много нисък" за световна агенция, сравним с бюджета на средноголяма болница в развития свят, отбелязва Ройтерс.


11:43 ч.: Над 175 000 души са починали от коронавируса в Европа според АФП 

Испанка държи портрета на майка си, починала в старчески дом от COVID-19. Над 19 000 възрастни хора в домове за грижи в страната намериха смъртта си от болестта.

Предизвиканата от новия коронавирус пандемия е причинила смъртта на над 175 000 души в Европа, като близо три четвърти от тях са във Великобритания, Италия, Франция и Испания, показват изчисления на Франс прес въз основа на официални данни към 8.10 ч. по Гринуич днес.
Със 175 011 починали от общо 2 084 058 заразени Европа е най-засегнатият континент от пандемията от COVID-19, която е взела 355 548 жертви в цял свят.
Най-пострадалите европейски страни са Великобритания с 37 460 починали и Италия с 33 072 починали, следвани от Франция с 28 596 смъртни случая и Испания с 27 118.


11:23 ч: Броят на жертвите на коронавируса в Русия надхвърли 4000 

Русия повтори печалния рекорд на починалите от COVID-19 за едно денонощие - 174 души, с което броят на жертвите достигна 4142, съобщи Ройтерс.
Броят на заразените нарасна с 8371 до 379 051 по данни на оперативния щаб за борба с новото заболяване.
Във вторник бе съобщено за 174 починали, а вчера - за 161.
Броят на оздравелите достигна 150 993, което е 40 процента от всички заразени, съобщи щабът, цитиран от ТАСС.


9:51 ч.:Австралия съобщи за 11 нови заразени, в Нова Зеландия броят им не се променя 

Най-голямата издателска група в Австралия, "Нюз корпорейшън", съобщи, че основните ѝ издания ще публикуват само в интернет от другия месец заради коронавируса.

През изтеклото денонощие австралийските медици са открили в страната още 11 заразени с коронавируса. Нови смъртни случаи няма, съобщи днес здравното министерство, цитирано от ТАСС.
От появата на COVID-19 в Австралия на 25 януари там са регистрирани общо 7148 инфектирани, от които 6566 (92 на сто) вече са оздравели, а 103 са починали. В болници се лекуват 30 души, но само шестима са развили тежка форма на болестта.
Над 1,3 милиона австралийци са тествани за коронавируса досега. Епидемиологичната ситуация трайно се подобрява. Властите постепенно смекчават антивирусните ограничения. Очаква се до средата на юли да бъдат отменени всички санитарни рестрикции освен изискването за социална дистанция и забраната за международни пътувания.
Властите в Нова Зеландия не са установили през последните шест дни нито един нов случай на заразяване с коронавируса. Това съобщи на брифинг главният санитарен лекар на страната Ашли Блъмфийлд. 


9:36 ч.: Червеният кръст съобщи за 208 нападения срещу здравни работници, свързани с коронавируса 

Председателят на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Петер Маурер съобщи, че от март е имало 208 свързани с COVID-19 атаки над здравни работници и обекти в 13 страни, предаде Асошиейтед прес.
Маурер каза, че здравните работници са нападани и тормозени, а здравни обекти са атакувани в момент, когато има най-голяма нужда от тях.

"Кризата на COVID-19 бързо заплашва да се превърне в криза на защитата", каза той пред Съвета за сигурност на ООН.

МКЧК е събрал данни от 13 страни, където работи, в Близкия изток, Азиатско-Тихоокеанския регион, двете Америки и Африка. Маурер отбеляза, че истинските числа вероятно са по-високи.
Той посочи, че инцидентите варират от словесни заплахи до опожаряване на обекти, в които се смята, че са приети болни от COVID-19.
Маурер заяви, че 23 процента от инцидентите са физически нападения, 20 процента са дискриминационни атаки над здравни работници, а останалите са умишлен отказ да се окаже съдействие, както и словесни нападки и заплахи и несъобразяване със защитните мерки на медицинските лица.


9:11 ч.: Броят на заразените с коронавирус в Индия надхвърли 158 000 

Индийски мигриращи работници се редят на опашка  пред гарата в Мумбай, за да хванат влак за дома.

Броят на заразените с коронавирус в Индия нарасна с 6566 за едно денонощие и достигна 158 333, съобщи днес на сайта си здравното министерство, цитирано от ТАСС. През последното денонощие от предизвиканото от коронавируса заболяване са починали 194 души, с което общият брой на жертвите достигна 4531.
От 21 май всекидневният ръст на броя на заболелите от COVID-19 в Индия надвишава 6000 души. Това са най-високите показатели в страната за целия период на пандемията, отбелязва агенцията.
В болниците се лекуват 86 110 заразени, а 67 692 пациенти са оздравели.


8:57 ч.: Жертвите на COVID-19 вСАЩ надвишиха 100 000

Повече от 100 000 американци са починали вече от новия коронавирус, съобщава Business Insider. Tова е близо една трета от всички жертви в света до момента.

Ужасяващата статистика идва четири месеца след като беше потвърден първият случай в САЩ и два месеца след като повечето щати бяха поставени под блокада, отбелязва изданието. Робърт Редхийлд, директор на центровете за контрол и превенция на заболяванията, предрече на 15 май, че САЩ ще стигнат до 100-хилядния смъртен случай на 1 юни. Това става пет дни по-рано.

Стоте хиляди починали според коментарите на президента Доналд Тръмп на 4 май са един от най-лошите сценарии за развитието на пандемията в САЩ. Сега експертите очакват да видят бъдещи вълни от заразявания да доведат до още жертви, пише Business Insider.

Първият случай на коронавирус в САЩ беше съобщен на 20 януари в щата Вашингтон. Първата известна засега смърт в САЩ вследствие на COVID-19 е регистрирана на  6 февруари в Калифорния. Почти една четвърт от смъртните случаи в САЩ са в щата Ню Йорк. Този щат заедно с много други беше поставен под блокада в средата на март, след като администрацията на Тръмп издаде указания за физическо дистанциране.

Изданието посочва, че с поглед назад от днес това е станало твърде късно. Изследователи в Колумбийския университет оцениха, че ако целите САЩ бяха започнали да се затварят до 1 март, т.е. две седмици по-рано, 83 процента от смъртните случаи от коронавирус биха могли да бъдат избегнати. 


8:19 ч.: Ново разхлабване на ограниченията започва от 1 юни в Москва 

Сергей Собянин

Властите в Москва започват от 1 юни нов етап от отмяната на ограниченията, въведени за спиране на разпространението на коронавирусната инфекция, предаде ТАСС.

"От 1 юни ще започнем втори етап от смекчаването на ограниченията, в рамките на който ще възстановят работа много търговски предприятия и сферата на услугите, а жителите на града, макар и с ограничения, ще могат да излизат на разходки", съобщи вчера кметът Сергей Собянин.

Той припомни, че преди две седмици властите пристъпиха към първия етап на облекчаване на ограниченията, което позволи на над 300 големи промишлени предприятия да подновят работа, както и да се поднови строителството на жилища, детски градини, училища и други съоръжения.
Гражданите, включително хората над 65 години и страдащите от хронични заболявания, ще могат да излязат от дома си на разходка и да спортуват на открито. Отварят се и парковете.
Автосалоните, магазините за нехранителни стоки, обектите за химическо чистене и други услуги, при които няма продължителен контакт между служител и клиент, ще могат да подновят работа. Освен засилена дезинфекция в търговските обекти купувачите и персоналът трябва да са с маски и ръкавици.


7:59 ч.: Украинският външен министър ще пътува с автомобил до Унгария 

Метрото в Киев работи от понеделник. Пътниците са длъжни да носят маски и да спазват физическа дистанция.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба ще направи първата си официална задгранична визита. Той ще пропътува с автомобил над 1000 км, за да отиде в Будапеща, съобщи неговото министерство, цитирано от Ройтерс.
Кулеба, който встъпи в длъжност само преди два месеца, е избрал да не пътува със самолет заради ограниченията за пътувания, въведени във връзка с коронавируса.

"Пътуването ще се осъществи по всички правила за безопасност в условията на пандемията от COVID-19", се казва в съобщението.

Кулеба ще се срещне утре с унгарския си колега Петер Сиярто. Двамата ще обсъдят "редица проблемни въпроси", засягащи двустранните отношения, се казва в текста.
Отношенията между Украйна и Унгария са обтегнати през последните години заради спорове за унгарското малцинство в Западна Украйна. Будапеща отдавна протестира, че не се изучава унгарски език в украинските училища.
На фона на този спор Будапеща блокира сътрудничеството между Украйна и НАТО.


7:19 ч.: Полицията в Палма де Майорка върна пътничка от България, пристигнала без уважителна причина 

Испанската полиция е върнала във вторник българска гражданка, която пристигнала без уважителна причина на летището в Палма де Майорка, съобщи на сайта си в. "Диарио де Майорка".
Служителите на реда са установили, че пътуването й не е оправдано с оглед на мерките, предприети от Испания за спиране на разпространението на коронавируса.
Те не са й позволили да влезе в Майорка и са я върнали обратно в България.
Властите на Балеарските острови са съставили във вторник общо 39 акта за неспазване на ограниченията за придвижване.


6:05 ч.: Вашингтон започва първа фаза от смекчаването на мерките срещу коронавируса 

Вашингтон започва от утре първа фаза от смекчаването на карантинните мерки, съобщи кметицата на федералния окръг, цитирана от Ройтерс.
Мюриъл Баузър, която издаде заповед на 30 март хората да си стоят по домовете, каза, че през последните 14 дни се наблюдава трайно намаляване на случаите на новия коронавирус.

Събиранията на над 10 души ще продължат да са забранени.

Ресторантите ще могат да обслужват клиенти в откритите си части, като на една маса ще могат да сядат максимум 6 души. Масите ще трябва да бъдат на 1,8 метра разстояние една от друга, предаде Франс прес.

Фризьорските салони могат да отворят врати, но клиенти ще се приемат само с предварително записан час. Магазините, предлагащи стоки, които не са от първа необходимост, ще могат да обслужват клиенти, без обаче те да влизат вътре. Отварят парковете, но не и басейните.

"Знаем, че хората са нервни. Това е страшен вирус и те трябва да са нервни", каза Баузър и добави, че трябва хората да продължат да спазват социална дистанция и добра хигиена.

Досега в американската столица са регистрирани 8400 инфекции с COVID-19 и 445 смъртни случая.


5:33 ч.: Жертвите на пандемията в Аржентина вече са 500 

Аржентинските здравни власти потвърдиха смъртта на още осем души с коронавирус, с което общият брой на жертвите на пандемията достигна 500, предаде ТАСС. През изминалия ден са потвърдени 706 нови инфекции. Общо в страната заболелите са 13 933. 

Най-много случаи има в столицата - 6564. В две провинции - Катамарка и Формоса - досега не е потвърден нито един случай на коронавирус.


5:27 ч.: Германия ще отмени предупрежденията да не се пътува в останалите страни от ЕС 

Германия ще отмени от 15 юни предупрежденията да не се пътува в останалите 26 страни от ЕС, заяви външният министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.
Правителствен източник каза във вторник, че тази мярка ще включва още държави извън блока като Великобритания, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Кабинетът се очаква да одобри формално облекчаването на режима за пътуване до други страни от ЕС през следващата седмица, въведен като мярка за спиране на разпространението на коронавируса.


4:50 ч.: Южна Корея съобщи за 79 нови случая на коронавирус 

Южна Корея съобщи за 79 нови случая на инфекции с коронавирус, най-голямото увеличение за едно денонощие от 5 април, предаде Ройтерс. Така общият брой на инфекциите от началото на епидемията в страната стана 11 344, а смъртните случаи са 269. При най-малко 68 от новите случаи инфекциите са предадени на територията на Южна Корея.

Здравните власти опитват да потушат разрастващото се огнище, свързано с логистичен обект на фирма за електронна търговия.


0:07 ч.: Френските депутати гласуваха за електронното проследяване на потенциални заразени с коронавируса 

Парижки ресторанти предлагат дизайнерски прозрачни изолационни балони за клиентите си.

Френските депутати одобриха използването на приложението "СтопКовид" за борба срещу епидемията от коронавируса, предаде Франс прес. Приложението проследява случаите на контакт със заразени, но има опасения, че може да навреди на индивидуалните свободи. Потребителите инсталират приложението доброволно. То ще ги предупреждава автоматично, ако неотдавна са имали "продължителен контакт" с лице, което е дало положителен тест за коронавируса, за да може и те да си направят тест. За продължителен се смята контакт от разстояние по-малко от метър в продължение на над 15 минути.
Приложението използва блутут технологията на телефона.

Горната камара на френския парламент ще обсъди приложението и ще гласува вечерта. Решенията на двете камари не са задължителни за правителството, но имат голямо символично значение.

Правителството не спира да подчертава, че приложението се инсталира доброволно, запазва анонимността и е "временно", отбелязва АФП.

Приложението може да стане достъпно още този уикенд, заяви Седрик О, френският държавен секретар по въпросите на дигиталната икономика. Той подчерта, че се очаква приложението да има незабавна полза. 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.