Българските граждани, които са кандидаствали за безлихвени кредити от търговските банки, но гарантирани от Българската банка за развитие, до момента са едва 10 847. Това сочат днешните актуални данни на държавната банка, която периодично публикува статистиката. 

Одобрените кандидати обаче са само  5265, а към момента се одобряват заявленията на още 2351. Това означава, че близо 3000 искания са били отказани по една или друга причина. От банката уточняват, че две трети от исканията са на лица на трудов договор, а една трета са на самоосигуряващи се.

Общата сума на одобрените кредити е над 22 млн. лв., при средна стойност на заемите близо 4300 лева, пишат още от институцията. 

Иначе - към търговските банки, които раздават кредитите от днес се присъединява и Обединена българска банка. Така до момента общият им брой става 9 - Банка ДСК (от утре в програмата), Алианц Банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка и Уникредит Булбанк. 

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд заради пандемията от COVID-19. 

Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1500 лева. За кредит може да се кандидатства до края на 2020 г. 

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.