"Да отидеш на най-безлюдното и красиво място сам, за да разпуснеш, без интернет, телевизии и простотия и да те застигне и там мутренско-държавната система. Нищо, не ни е за първи път в "конфликтна зона"."

Думите са на юриста и изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието Любомир Авджийски. Поводът: "полицейски тараш" в палатката му, а "конфликтната зона" е плаж "Корал".

Авджийски разказа за срещата си с униформените в групата на гражданската организация "Да запазим Корал". Като подчертава - че обиск по закона за МВР може да бъде направен само при данни за извършено престъпление, или че в теб има забранени вещества. Не предполагаеми такива, а реални. В случая - палатката на юриста, разположена на обявения със закон за плаж за екосъобразен туризъм "Корал", е била "претарашена" в търсене на наркотични вещества - честа практика на полицията в района.

Ето какво разказа Авджийски: 

"Вчера към 19 ч. полицаи "тарашиха", както те се изразиха, моята палатка и още две други на Корал. Попитах ги неколкократно каква е причината за обиска - казаха ми, че няма нужда от причина и могат когато решат да го правят. Това не е вярно, по Закона за МВР трябва или да си задържан или да имат данни за извършено престъпление, или че в теб има забранени вещества. Но данните трябва да са конкретни, а не предполагаеми.

Снимах по време на обиска. След като спрях, единият полицай взе телефона и започна да рови в него, явно за да изтрие клипа. Тръгнах да го взимам, при което ме бутна и удари с юмрук в лицето. Явно са ги обучили, понеже няма никаква следа. Питах го дали смята, че това е законно и правилно. Отговорът му беше "Кое? Какъв удар?". На обиска бяхме само аз и двамата полицаи, но на 30 метра бяха другите обискирани младежи, така че може и да се намерят смели свидетели и ще видим...

Онова, което ме дразни, е не удара, на самозабравил се младеж в униформа, а това, че някой ги е изпратил като мутренска бригада да "тарашат" къмпингуващи, защото са къмпингуващи. На мой въпрос към друг от полицаите, дали го правят защото къмпингуваме, той ми отговори

"Нали знаеш, че това е конфликтна зона?". 

Тоест, като не можем да ви изгоним законно, ще ви обискираме/тарашим.

Споделям, защото смятам, че срещу мутренско-държавния произвол не трябва да се мълчи. Няма да си тръгна от "Корал" в следващите дни.

Това е наша собственост, на всички, както и заплатите на "тарашещите" полицаи и на онези, които са ги изпратили."

Репортаж от събитието излъчи и Bulgaria ON Air. От МВР-Бургас казват, че ще бъде направена вътрешна проверка и ще има наказания, ако полицаи са превишили правата си. 

"Зоната" в действителност е "конфликтна", тъй като там има заявени инвеститорски интереси. Собствениците на земята зад ивицата пък я заградиха преди година, като имаше множество сигнали за затруднен достъп до плажа - изключителна държавна собственост. Община Царево пък от години води битки с палатките, като изисква и разрешително от главния архитект на общината за разпъване на такава. Налагат се и глоби.