Бившият вратар на националния отбор на Испания, "Реал" (Мадрид) и "Порто" Икер Касияс сложи край на кариерата си на 39 години.

Той е световен шампион с Ла Роха през 2010 г. и два пъти европейски - през 2008 и 2012 г., когато иберийците доминараха във футбола. Един от най-големите в историята на "Реал", в който е от дете, премина през 2015 г. в "Порто", а през април миналата година получи инфаркт по време на тренировка.

Оттагава Касияс не е играл. Той зае треньорски пост в тима на "драконите", а остана и част от отбора. Икер има 16-годишна кариера в първия тим на "Реал", за който записа 725 мача, а пет пъти спечели титлата на Испания и три на Шампионската лига, плюс всички възможни отличия на клубно ниво.

Двубоите му за Испания са 167. С "Порто" е два пъти шампион и веднъж носител на Купата на Португалия.

Касияс написа емоционално обръщение. Поздравиха го не само "Реал", "Порто" и Испанската футболна федерация, а също така клубове и личности в спорта от цял свят. "Белите" на свой ред му благодариха и определиха като "най-великия вратар" в своята история.

По-рано тази година той обяви, че иска да се кандидатира за президент на Испанската футболна федерация. В момента е съветник на президента на родния си клуб Флорентино Перес.