Държавното дружество "Български спортен тотализатор", което стана монополист в "търкането на талончета на щастието", ще се разпростре и в бизнеса с онлайн казината. В същото време физическите казина, присъщи на всеки квартал в по-голям град и в малките населени места, остават.

Това реши парламентът на първо четене. Мнозинството отхвърли проекта на НФСБ за изменения в Закона за хазарта, с който се ограничават игралните зали и казината до определени места, и прие този на ГЕРБ - тотото да разшири дейността си. Очаквано това предизвика критики и от коалиционния партньор, и от опозицията с основния аргумент - ако държавата твърди, че иска да ограничи хазартната зависимост - което беше и основният, поне официален, аргумент на управляващите да елиминират частната "Национална лотария" на Васил Божков, защо тотализаторът ще се разпростира и в онлайн залаганията. А казината няма да бъдат редуцирани.

Полемика имаше и по предложението на ГЕРБ сегашната Държавна комисия по хазарта, която е колективен орган, да се трансформира в държавна агенция. Това означва, че ще има председател, който еднолично ще взема решения. И БСП го определели като "новия цар на хазарта".

От левицата акцентираха и върху друго предложение на голямата управляваща партия - елиминирането на текста, според който сега 10 на сто от част от приходите от хазартни такси да отиват в Национален фонд "Култура". Този текст е мъртъв от деня на създаването му преди пет години, като от финансовото министерство се мотивират с това, че противоречи на Закона за публичните финанси.

Почти никой от ГЕРБ не защити партийния проект, в това число и вносителката му - председателката на групата Даниела Дариткова.

Цар на хазарта. И в Африка го няма

Остра критика проектът на ГЕРБ срещна от левицата - в частта му със създаването на държавна агенция. Депутатът Румен Гечев разкритикува мотивите към проекта, в които се посочва, че е практика по света (в т.ч. в ЕС) еднолични, а не колегиални органи да управляват хазартните дейности.

"Сега сме в юридическо и антиевропейско блато", започна Гечев и коментира мотивите на ГЕРБ, в т.ч., че "Гибралтар не е държава, а тази красива скала е част от територията на Великобритания".

"Няма нито една страна членка на ЕС, където да има цар на хазарта, назначен от някого да управлява хазарта", допълни и изброи как е в останалите страни в ЕС с техните колективни органи. Така например изборът на колективния орган е като при този на националната банка, посочи Гечев. 

"Каква еднолична власт, къде го четохте това вие, вие шегувате ли се с парламента?! Досега са от НАП,  ГДБОП и ги няма 700 милиона, сега ще овластите един цар на хазарта. И в Африка няма цар на хазарта!", допълни, визирайки състава на комисията по хазарта, в който влизат представители на различни институции и "проспаните" задължения от хазартния бизнес на подсъдимия Васил Божков.

След което Гечев се прехвърли на финансовата обосновка на проекта, която на практика я няма, тъй като от ГЕРБ са посочили, че той няма да доведе до бюджетни разходи:

"Тук няма никакви числа. Предложените промени няма да доведат до въздействие върху бюджета, казвате. Щом няма да има промени в бюджета, значи следващите 700 милиона ще бъдат откраднати пак ли?! Приятен ден!"

Повече хазарт, повече за децата

С аргумента повече държавен хазарт, повече пари за децата, Александър Иванов от ГЕРБ опита да защити проекта на партията си (без да коментира критиките на Гечев).

Обърна внимание, че се прецезира нормата при вноската за социално отговорно поведение. "Сега искаме да се събира за всеки издаден лиценз, което ще доведе до повече пари за Министерството на младежта и спорта за програми, насочени към децата", подчерта Иванов.

"Даваме възможност на тотото да се развие. 1/3 от приходите отиват в ММС за развитие на децата, на млади таланти, за училищата и за спортни съоръжения, във федерациите, за подготовка на състезателите за европейски, световни и олимпийски игри. Защото явно в частния сектор досега са се възползвали добре с всякакви онлайн иновации, докато тотото има малко ограничения, които ние искаме да премахнем", заяви още.

Последното обаче трудно кореспондира с публикувания вчера от Сметната палата одитен доклад за дейността на тотализатора за 2017-1018 г., в който се казва: "не е предоставяно финансиране за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища, каквото изискване е предвидено в Закона за хазарта".

5 години не работи, да го предложим наново

Пръв по темата с 10-те процента за фонд "Култура" говори председателят на ресорната комисия в парламента и бивш министър Вежди Рашидов, който припомни, че този текст е бил включен в закона по негово предложение преди пет години. Но призна: той така и не е заработил. Не знаел защо. Щял обаче сега да предложи между двете четения тези 10% да останат, но пък все още не е ясно 10% от какво ще са.

"Къде е министърът на финансите, защото същият тоя министър 5 години не спазва закона. Параграф 32 не се изпълнява. Задал съм му въпроси - все ми казва, въпросът ще бъде решен и ще има нов закон за хазарта. Къде е новият закон за хазарта? Защо културата ще бъде лишена от 10%. Противоречело на закона за публичните финанси. Или давайте да заблуждаваме хората от културата, че ще има 10% и после 5 години няма да го спазваме този закон? Ми що не променихте закона за публичните финанси. Защото 10-те процента е по-добре да отидат в "кореспонденцията" - движили са се вероятно между "Московска" и някоя партийна централа", атакува Георги Свиленски от левицата, изчислявайки, че недадените пари за култура се равняват на обявения от Божков "рушвет" към управляващите за "такса спокойствие".

Все пак и от ГЕРБ, и от БСП дадоха заявка за ревизия на тези текстове, ако не да се превърнат в работещи, то поне културата да не е лишена съвсем от въпросните средства от приходите от казарт.

Да не стане като през 2018 г.

Полемика имаше, макар и кратка, по закона, предложен от лидера на НФСБ и съпредседател на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов. От левицата посочиха, че ако се забранят казината извън посочените в изменението места, то това ще доведе до масов нелегален хазарт. Разкритикуваха и че не са постигнати целите на предходното изменение - ограничаване на игрите, както и на рекламите.

На това Симеонов възрази, но и "изпусна" нещо любопитно - че не е настоявал публично за изричното ограничаване с предходните изменения (подобно на настояванията му от 2018 г.) по "политически причини". Да не станело като с проекта отпреди две години (който ГЕРБ замрази на ниво бюджетна комисия и там си и остана). 

"Ние ще гласуваме против онлайн казината на ГЕРБ. Гласувайте и вие", заяви още Симеонов, призовавайки левицата.