Федерален съдия в САЩ отказа днес да спре публикуването на мемоарна книга, изобличваща тежко президента Доналд Тръмп и способна сериозно да навреди на кампанията му за следващ четиригодишен мандат в Белия дом, предадоха световните медии.

Белия дом и Министерството на правосъдието поискаха съдът да нареди спиране на книигата на бившия съветник по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън, която трябва да се появи по щандовете във вторник, мотивирайки се, че тя съдържа класифицирана информация и може да навреди на националната сигурност. 

"Докато едностранното поведение на Болтън предизвиква сериозни опасения относно националната сигурност, правителството не е установило, че разпореждането е подходящо средство за защита", заяви окръжният съдия на САЩ Ройс Ламберт в своето решение.

"Подсъдимият Болтън е поставил на карта националната сигурност на Съединените щати. Той е изложи страната си на вреда и себе си - на гражданска (и потенциално наказателна) отговорност. Но тези факти не контролират искането към съда. Правителството не успя да установи, че разпореждането (за спиране на книгата - б.а.) ще предотврати непоправима вреда ", добави той.

Но Ламбърт посочи и че Болтън все още може да загуби делото и че Министерството на правосъдието може да получи всички приходи от продажбите на книгата, защото той е нарушил споразуменията за неразкриване на информация за времето на службата му в Белия дом.

Заради квалификациите, направени от съдията, Тръмп окачестви решението му като своя "голяма съдебна победа срещу Болтън":

 

 Болтън трябва да понесе много сериозна отговорност за публикуването на мемоарите си, в които се съдържат сведения, представляващи държавна тайна, написа още Тръмп в социалната мрежа.

По думите му бившият му съветник "е нарушил закона, публикувайки секретна информация /в огромни количества/". "Той трябва да плати много висока цена за това, както и другите, които са правили това преди него. Не трябва да се допусне това да се повтори отново", заяви президентът.

"Конят е вън от обора"

Тръмп е искал от китайския си колега Си Цзинпин да му помогне да бъде преизбран. Това е станало при среща между двамата лидери в Осака Япония миналата година, пише в книгата, която е вече в ръцете на медиите и те публикуваха подробности от нея.

"Конят вече е вън от обора", каза съдията.

Болтън беше съветник по националната сигурност до миналия септември. Той нарича опита на Тръмп да насочи разговора си със Си през юни 2019 г. към американските президентски избори втрещяващ ход и добавя, че той е бил един от безбройните разговори на президента, които будят тревога.

Болтън пише, че докато бил в Белия дом, Тръмп обикновено изслушвал само два разузнавателни брифинга седмично и "в повечето от тях той говореше повече от брифиращите го, често - по въпроси напълно несвързани с обсъжданите теми".

Пред тв канала "Фокс нюз" Тръмп каза, че ако бъде публикувана, книгата ще наруши закона, защото съдържа класифицирана информация. В Туитър той написа, че Болтън разказва фалшифицирани истории и го нарече "чалнат" и "глупак", обяснявайки мемоарите му с разочарованието от това, че е е бил уволнен.

Книгата съдържа и конфузни твърдения като например, че Тръмп мислел Финландия за част от Русия, не знаел, че Обединеното кралство има ядрени оръжия и наричал репортерите "отрепки",  които трябва да бъдат "екзекутирани".

Си Ен Ен разкри други подробности от книгата като например, че Тръмп е помогнал близката до турския му колега Реджеп Тайип Ердоган "Халкбанк" да се отърве от прокурорско разследване за нарушаване на санкциите спрямо Иран. Тръмп се е дразнел от санкциите спрямо Русия и дори през 2018 г. спрял изявление по случай 10-годишнината от нахлуването ѝ в Грузия. Според Болтън сегашният американски президент имал проблем с разграничаването на личните от официалните отношения.

Тръмп настоявал за американско военно нахлуване във Венецуела и че тя е част от САЩ за ужас на сътрудниците си и висшите военни, които едва успели да предотвратят намеренията му, съобщи Си Ен Ен. Според телевизията президентът няколко пъти обърквал сегашния афганистански президент Ашраф Гани с предишния Хамид Карзай. Тръмп също настоявал главният прокурор Бил Бар да арестува репортери на Си Ен Ен, да направи така, че те да бъдат вкарани в затвора и там да бъдат принудени да издадат източниците си на информация.