Дружеството "Витоша ски" АД, отговарящо за лифтовете в планината, ще оспорва в съда възложената от Столичната община независима техническа експертиза за възстановяване на линията Княжево - Копитото.

Причината - това било технологично безсмислено и излишно харчене на обществени средства, които можело да отидат за... "децата на града":

"На първо място, "Въжени линии" ЕАД е внесло заявление с вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 г. с искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт, по което няма произнасяне от страна на главния архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков", отбелязват от дружеството.

И привеждат следния любопитен мотив:

"Витоша ски" АД изразява своето несъгласие за притежавани от нея или нейното дъщерно дружество – "Въжени линии" ЕАД, лифтове да се харчат средства на Столичната община. Парите могат да бъдат използвани за децата на града - за детски градини или детски площадки."

Експертизата, наредена от кмета Йорданка Фандъкова, ще струва до 50 000 лв.

Според дружеството, за да се извърши реконструкция, "следва да бъдат спазени всички европейки изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят". От "Витоша ски" отбелязват още, че ако СО иска да се направи реконструкция на лифта, трябва първо да разгледа внесения Подробен устройствен план (ПУП).

В добавка според тях експертизата е и технологично безсмислена, тъй като всякаква реконструкция изисква разрешително за строеж - спорен момент отдавна.

Според Фандъкова от "Витоша ски" не искат да ремонтират неработещите лифтове и затова се оправдават със законови пречки. Съдът обаче отмени последните й заповеди за ремонт на лифта.

От дружеството настояват, че според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна по смисъла на ЗУТ е строителство, а ново строителство (съгласно действащия план за управление) такова е забранено.

Според природозащитниците обаче няма никакви забрани по отношение на промяната на лифтовите съоръжения. Нещо повече – планът препоръчва да се подменят или демонтират морално остарелите съоръжения, представляващи опасност. Планът за управление не разрешава строеж на нови ски съоръжения, категоричен е бившият директор на парк "Витоша", днес общински съветник в София - Тома Белев.