COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и в момента променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията – експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да прекарате лятната си почивка, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налагат физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Какво можете да правите в село Горица? Най-хубавото нещо - нищо. 

Тук можете да забравите суматохата, да спрете и да чуете как времето тече.

Можете да седнете под някой габър или дъб и да слушате през деня скрибуцането на жътварките, а нощем - песента на щурците.

Можете да се качите на планината, която хората тук наричат "баира", и да видите как сутрешната омара се вдига над равнината и тя постепенно се събужда.

Можете да скитате по усойните долове и горските пътеки, да стигнете до старопланинското било с прекрасни места за пикник, да берете гъби, къпини, шипки, дренки, мащерка, риган и жълт кантарион. 

Да си направите огнище от камъни на някоя поляна, да стъкмите огън от сухи клони, да издялате шишове и да печете кебап, който днес се нарича барбекю.

Или, ако не ви е до планина, да седнете в колата и за максимум половин час да бъдете на плажа. До Слънчев бряг са 20 километра, а до Несебър - 25 км.

И в най-големите летни жеги, тук вечер от Балкана повява живителен хлад.

Горица не е известна туристическа дестинация, дори никаква дестинация не е и това е най-ценното ѝ. Тук наистина има спокойствие. 

Няма тълпи, няма дискотеки и шумни кръчми, няма шпалири от шарени сергии, няма организирани групи с автобуси, пушеци и глъч, няма проблеми с паркирането, няма чалга и мутри.

В същото време селото е живо за днешните стандарти. Постоянните жители са близо 800 по данни на община Поморие, в която се намира. Не го бъркайте с едноименното село в община Бяла по пътя към Варна.

Хората са приветливи и гостоприемни, но не са натрапливи.

До Бургас, който е на 40 км на юг, има автобус и приличен асфалтов път. 

Всъщност, маршрутите са два. По-краткият минава през Гълъбец, Порой, Александрово, Каблешково и Лъка и излиза на разклон до Атанасовското езеро от главния път от Бургас за Поморие, Слънчев бряг и Варна.

По-дългият маршрут след Каблешково се отбива вляво за Каменар и стига до Поморие, откъдето до Бургас се стига по главния път за Варна.

Къде да отседнете в Горица? Има къщи за гости

Ако намеренията ви обаче са по-сериозни от прекарването на една лятна отпуска, си струва да се обърнете към агенциите за недвижими имоти в Бургас или в Поморие, или да се поинтересувате в местното кметство в Горица.

По време на строителния бум чужденци и българи инвестираха в стари и опустели къщи тук и ги превърнаха в райски кътчета за целогодишно пребиваване или за летен отдих.

Старите селски къщи тук, някои на по над 100 години, имат типично широк чардак отпред, наричан "пруст" и зимник със скосен, стигащ доземи таван отзад, наричан "фляв" или "хляв".

Там е сакралното място на виното, ракията и зимнината.

Повечето от дворовете са големи - по 2-3 декара.

Имоти за продан, застроени и незастроени, в Горица изобилстват. Цените са умерени заради отдалечеността от морския бряг.

Мястото е идеално за хора, които не държат да бъдат "на първа линия", но да имат сравнително лесен достъп до морето, т.е. рядкото съчетание на море и планина през лятото.