COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и все още променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "все още не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Те са като близнаци - брат и сестра. Много си приличат, но и различават по характери. И допълват. Ако прекараш време с единия, трябва да опознаеш и другия. Това само обогатява и допълва хубавите впечатления и емоции.

Те са разположените в Западните Родопи села Лещен и Ковачевица. Вчера ви показахме едно различно лице на Банско и тази дестинация идва някак естествено - като продължите по пътя за Гоце Делчев. И нататък.

Наистина няма как едното да мине без другото - не само защото са разположени на няколко километра отстояние. Ако изберете да отседнете в Лещен (първото по пътя), трябва да разгледате и Ковачевица. И обратното.

Лещен

И двете села са с характерните за Родопите къщи - масивни каменни постройки, боядисани в бяло стени, чардаци, големи зидове... Камъкът не е щаден и продължава да не се щади, но в този случай той носи не студенина, а точно обратното - топлота и уют.

В Лещен личи по-суров характер. Още с влизането в селото получавате картичка пред вас - то се вижда като на длан и си казвате, че усилието си е струвало. Още преди да сте видели и изпитали каквото и да било.

Черквата в Лещен. Вляво е килийното училище.

Нещо важно, което вече знаете, ако сте посещавали тези места - Лещен и Ковачевица са комерсиални, планирайте пътуването навреме и си запазете къща за гости или семеен хотел. Има няколко и почти всички носят архитектурата на района.

Едно от задължителните за посещение места е черквата "Света Параскева", построена през 1836 г. Има и килийно училище. Нагоре по пътеката стигате до Глинената къща. В нея може да се отсяда, но си струва да я видите и без да го правите. Да не говорим, че още събира "лайкове" във фейсбук.

Кметството в Лещен.

Струва си да отделите време да посетите резервата "Тъмната гора", има вирове, планински маршрути... Лещен е прекрасно място за почивка - в топлата и силна прегръдка на камъка.

Ковачевица

Малко повече напомня на старите български градчета с възрожденски къщи, атмосфера и обичаи. Тук ги има тесните и неравни улички, пристъпвайки из които при вида на всяка къща си казваш: "ах, ах, ах"...

Това е причината в Ковачевица да са снимани няколко български филма, сред които "Мъжки времена", "Мера според мера", "Опашката на дявола"...

Това също е причината и заможни българи да са купили имоти тук в последните години. Къщите за гости в това село са направени с по-голям размах, най-вече във вътрешното оформление. Някои предлагат лукс, контрастиращ с визията отвън. Други се придържат към традицията. Има за най-различни вкусове. 

Като стана дума - в Лещен и Ковачевица можете да похапнете домашно приготвена закуска. А кръчмата в Ковачевица няма да ви разочарова.

Според легендата, някога в Ковачевица се е преселил изкусен ковач - Марко. Спечелил си е име (и пари) в района. Марко Ковача. Съпругата му Гина също е била прочута - с готовността си винаги да помага със съвети. Оттам и името - Ковачевица.

Като по филмите и митовете - такова е чувството в Ковачевица. Само че напълно реален, автентичен и с твое участие. А декорите? Ах, ах, ах...