През 2019 година американската фондацията "Гети" решава да предостави 185 000 долара на ICOMOS - Германия за проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на монумента на Бузлуджа. Дом - паметникът на БКП е първата сграда в България получила финансиране от американската фондация, а сега - година по-късно, за историческата сграда са отпуснати още 65 000 долара. 

Монументалната, наподобяваща летяща чиния сграда е в окаяно състояние. Покривът й е разрушен, стените вътре и вън са целите в графити, а мозайката от цветни стъкалца се руши. 

Над два милиона камъчета или по-точно - 2 275 000, са били поставени едно по едно на паметника Бузлуджа, а общата им площ достига 910 кв.м. Това са повече от две баскетболни игрища, покрити с камъчета. Всяко едно от тях е с размери от 2 см. на 2 см. В момента 14 български и чуждестранни специалисти проучват спецификите на деструктивните процеси. Проучването и стабилизирането на съвременни мозайки в такъв мащаб пък се случва за пръв път в България.

Средствата са предвидени не за реставрация на мозайките, а за тяхната стабилизация, за да се спре разрушителния процес и да могат да изчакат момента, в който ще има покрив. 

,,В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешния експорт на българска архитектура въобще.”, се казва в номинацията за архитектурно събитие на годината на WhaТA, платформа за архитектурна критика и публицистика през 2019 година. 

Институтът по Консервация "Гети" (GCI) в Лос Анджелис, Калифорния, е програма на тръста „Дж. Пол Гети”. Основаният през 1985-а GCI със седалище в Лос Анджелис представлява частна международна научноизследователска институция, посветена на напредъка в консервационните практики чрез създаването и предоставяне на технологични знания. Той „служи на консервационната общност чрез научни изследвания, образование и обучение, модели на полеви проекти и разпространение на резултатите както от собствената дейност, така и от работата на други в областта“, пише в сайта на организацията. В работата си „спазва принципите, които ръководят дейността на тръста: обществена полза, филантропия, обучения и достъпност”. Институтът работи както за опазването на произведения на изкуството, така и за съхраняване на архитектурно наследство.