И българските екскурзоводи обявиха готовност за протестни действия заради коронакризата. Още в началото на август техни колеги от туристическия бранш излязоха пред Министерския съвет, но недоволството им бързо бе туширано от обещание на премиера Бойко Борисов за 10 милиона лева от програма "Иновации и конкурентоспособност".

Още тогава обаче вицепремиерката и министърка на туризма Марияна Николова каза, че екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка, а за тях се предвиждат социални мерки, с които ще се подпомогне работата им.

Близо месец след това екскурзоводите призовават за помощ и заявяват, че ще излязат на протест от 1 септември.

"Трагично е положението на екскурзоводите. Нашият бранш пострада най-много от кризата с COVID-19" , заяви пред БНР Христина Неделчева - председател на Съюза на екскурзоводите в България.

Неделчева посочи, че на срещи с министъра на социалната политика Деница Сачева са били представени исканията им. Но не срещнали никакво разбиране от страна на министерството. И обясни, че екскурзоводите в България не могат да се възползват от помощта в сектор "Туризъм".

 "Бизнесът се възползва от мерките срещу коронакризата, защото тези програми са разработени за работодателите, а ние сме наетите лица", уточни тя.

По думите на Неделчева на голяма част от колегите ѝ се налага да се самоосигуряват, да търсят работа извън сферата или да разчитат на своите семейства и приятели. 


"Искаме по една работна заплата за всеки от шестте месеца на епидемична обстановка, като осигуровките да бъдат за сметка на държавата", каза Неделчева. 

От организацията ѝ искат още на регистрираните в бюрата по труда да се увеличи правото на паричното обезщетение, а на тези, на които приключва паричното обезщетение, да се удължи изплащането. Защото те нямали възможност да работят до другото лято, тъй като работата им е сезонна.  

ООН предупреди за огромни загуби в туризма

ООН публикува програмен документ, според който световните приходи от туризма могат да спаднат между 910 милиарда и 1,2 трилиона долара през 2020 година. А това би свило световния БВП с 1,5-2,8%, съобщи Асосшиейтед прес.

"През първите пет месеца на тази година пристигането на чужди туристи в други страни е намаляло с повече от половината и около 320 милиарда долара приходи за туризма са изгубени. Общо 120 милиона работни места в сектора са застрашени. В туризма работи всеки десети човек на планетата и браншът непряко осигурява препитание на още стотици милиони", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.  

Застрашени са и други сектори, свързани с туризма. Общественото хранене например осигурява работа за 144 милиона души. 

ООН призова за повече сътрудничество и координация между страните членки, за да се ограничи катастрофалното въздействие на коронавирусната пандемия върху туризма, който осигурява съществена част от приходите на някои държави, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Сандра Карвао от Световната организация по туризма към ООН съобщи, че загубените 320 милиарда за тази година са три пъти повече от отбелязаните загуби през последната глобална финансова криза през 2009 година.