Гражданска инициатива, която е част от глобална кампания, излиза с призив към българските власти да се облекчат мерките за влизане в страната за лица, които са обвързани с български граждани.

За това съобщава в писмо до Клуб Z Илияна Кондарева, инициатор на онлайн петиция до българските власти. 

Затварянето на границите на Европейския съюз за граждани на трети страни, хиляди неомъжени, международни двойки и семейства продължават да бъдат разделени. А през последните месеци започна и международна кампания в социалните мрежи под името #LoveIsNotTourism. 

„Аз лично не съм виждала своя партньор от Перу от почти седем месеца, което се отразява бих казала разрушително на менталното здраве и на двете ни. Но моята ситуация дори е лека в сравнение с тази на други двойки – станахме свидетели на бременни жени, които раждат сами; бащи, които месеци след раждането на детето си не са го виждали; болни хора, които сами трябва да преминат през лечението си.“, пише до Клуб Z Илияна Кондарева.

Тя посочва още, че вследствие на масивността на движението #LoveIsNotTourism въпросът вече се обсъжда на ниво Европейски парламент и Съвет на ЕС. Комисарят по вътрешните работи Йлва Йохансон изяви подкрепата си за инициативата и призова страните членки на ЕС да включат изключение за партньори към забраната си за влизане в страната.

Към момента седем европейски страни – Дания, Австрия, Норвегия, Нидерландия, Исландия, Чехия и Швецария, са включили изключението за партньори, като двойката трябва да представи доказателство за връзката си, а гражданинът на третата страна трябва да представи отрицателен тест за COVID-19 при влизането си в страната.

В България вече е отворена и петиция за облекчаване на мерките

„Рискът, който бинационалните двойки биха представлявали за неспазването на здравните мерки, е много по-малък, отколкото този, който представляват туристите. Туристът по своята същност е податлив на зарази или предаване на вируса. Естеството на нашето пътуване би било събиране на разделени семейства; ние сме готови да следваме всички мерки за сигурност - карантина, тестване, социално дистанциране“, се казва в петицията. 

Илияна Кондарева припомня, че по последната заповед на Министерския съвет от 31.07. се включват редица изключения от забраната за пътуване, включително за спортни мероприятия и бизнес цели. 

„Въпреки това правителството на България отказва да приеме събирането на своите граждани, които имат дългосрочни партньори от трети страни, за "съществено" (essential travel)“, добавя тя.

В заповедта на здравния министър в действителност са въведени редица изключения от забраната за влизане в страната, но те касаят основно държавите от Европейския съюз. Ограниченията важат до 31 август, докогато беше удължена извънредната епидемична обстановка, като няма гаранция, че няма да има ново удължаване. Според нея границите на България са затворени освен за граждани на: ЕС, Обединеното кралство, на страни по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях); гражданите на Австралийския съюз, Канада, Грузия, Япония, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Йордания, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт.