Едно важно напомняне за ролята на ваксините, които могат да променят света, дойде вчера от Африка - контитентът беше официално обявен от за "чист" от полиомиелит.

"Голям ден за моите братя и сестри - нашият контитент беше обявен за свободен от полио.Това е едно от големите здравни постижения, което показва, че с наука и солидарност може да победим вирусите и да спасим животи", не скри радостта си и генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Адамон Гебрейесус, който е бивш здравен министър на Етиопия.

"Африка беше обявена за свободна от полиомиелит днес. Това е исторически крайъгълен камък, който ме изпълва с надежда и оптимизъм. Можем до постигнем толкова много, когато работим заедно като глобална общност", написа в туитър генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Африка беше обявена за изчистена от острия полиомиелит след десетилетна работа на коалиция от междунаодни здравни организации, национални правителства и местни власти, доброволци вътре в общността и оцелели от болестта, написа "Гардиън".

Четири години, след като бяха регистрирани последните случаи на остър полиомиелит в северните части на Нигерия, във вторник от Африканската регионална сертификационна комисия обявиха, че континентът е изчистен от този вирус, който води до тежки усложнения - парализи и често до смърт.

Това идва след последните продължителни усилия в кампанията да се ваксинират и наблюдават децата в Борно - последния фронт, на който се водеше битката за изкореняването на вируса на континента, както и основна база на джихадистите в Нигерия.

СЗО, казва д-р Матшидисо Моети, регионален директор на Световната здравна организация за Африка, имаше централна координираща роля в рамките на Глобланата инициатива за изкореняване на полиомиелита - коалиция на национални правителства, местни лидери, УНИЦЕФ, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Ротъри Интернешънъл, Центърът за превенция и контрол на болестите на САЩ, както и милиони доброволци от местни хора и от оцелели след прекаран полиомиелит (които представляват нагледен пример за унищожителните последици върху организма след минаването през тежкото вирусно заболяване).

Единствените редки случаи на зараза на континента са от мутации на патогена от оралната ваксина (капки, които се поемат през устата) сред популации с ниско ниво на  хигиена и без други имунизации. По данни на СЗО за 20 години и при 3 млрд. ваксинации има около 1000 такива случая, а с подобряването на ваксината този риск е силно снижен през последните години.

Статистиката сочи, че през 1996 г. 75 хил. деца в Африка са парализирани след прекаран полиомиелит.

Сега усилията са насочени към подобряване живота на оцелелите, казва Моети.

Полиомиелитът се характеризира с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Засяга предимно деца на възраст от 1 до 5 години.

До 1954 г., когато започва имунизацията, полиомиелитът е бил широко разпространен. Проявявал се с големи епидемии. След въвеждането на живата полиомиелитна ваксина заболеваемостта е понижена рязко. Днес огнища остават Афганистан и Пакистан.