Журналистите, които отразяват работата на парламента, остават "под запрещение" - без достъп до депутатите, за да им задават въпроси. Можело да гледат какво става в залата на тв екраните и да молят пиарите на парламентарните групи за връзка, когато искат да попитат нещо народен представител. Така се работело в европейските парламенти. 

Това се разбра днес от думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, след като двама депутати от левицата - Крум Зарков и Георги Свиленски поставиха въпроса с пратените в изолатор медии от трибуната. Формалният повод бе искането за изслушване на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски във връзка със снощния протест, белязан от сблъсъци с полицията.

"Искаме изслушването да има възможност за задаване на въпроси от народните представители. Както знаем - в тази сргада освен всичко журналистите са затворени в една зала, не знаят какво се случва тук", подхвана темата Свиленски.

- Колегите журналисти имат монитори, както работеха в старото Народно събрание - заяви Караянчева, с което явно счете въпроса за приключен.

Намеси се обаче и Зарков.

"Тази процедура е нужна. От вчера журналистически и неправителствени организации пишат писма. Тук журналистите вече нямат възможността да задават своите въпроси. Не може това да се замени с искане да се включват в програмата на БНТ 2 изслушания на министри по ваше усмотрение", заяви и той.

А парламентарната шефка се оправда: "Тази зала е такава, каквато е, аз само съм изпълнила проекта. Не аз, а администрацията и изпълнителя са го направили. Залата е такава, каквато е". И пак сложи точка на темата.

Очевидно обаче някой я е посъветвал нещо, защото след няколко минути реши да добави от себе си следното:

"Журналистите имат монитори, получават информация какво се случва в тази зала, включително и от нея. Имат възможност да се свързват с пиарите на парламентарните групи, има си място за изявления. Няма нищо по-различно от начина на работа в старото Народно събрание в епидемична обстановка и така се работи в европейските парламенти (навярно Караянчева не визира и Европейския парламент, защото там определено не се работи така, б.р.). Когато пожелаете, можете да ги търсите."

Както Клуб Z писа, представителите на медиите бяха настанени вчера на партерния етаж в Партийния дом, под залата за пленарни заседания, като всеки подстъп до народното представителство е блокиран с турникети, през които се минава със специални карти. Така и в новата сграда вече се официализира практиката, въведена с пандемията от тази "на опашката на Коня" - медиите да нямат досег до депутатите.

С въвеждането на извънредното положение през март журналистите бяха поставени "в изолатор" - в една от залите на втория етаж. И в същото време, ако някой депутат искаше да сподели мисли - то той се качваше при представителите на медиите - в същата тази зала, в която те уж са отделени като превенция срещу COVID-19. Ако пък въпросите не му харесваха - можеше необезпокояван да си тръгне без възможност да бъде последван. За това репортери да не бродят из кулоарите се грижеха от администрацията на парламента, като се е случвало да има намеса и на служителите от Националната служба за охрана.

Ако в старата сграда изолацията бе оправдавана с извънредното положение, а после и с непрестанно удължаващата се извънредна епидемична обстановка, то в новата вече всичко е ясно - журналистите ще бъдат отделени за постоянно.

"Сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава", излезе вчера със становище Асоциацията на европейските журналисти. - "Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения."