Брифингите за коронавируса се завръщат - едни път седмично. Това нареди в петък премиерът Бойко Борисов.

България се справя много добре в сравнение с останалите европейски страни, а допълнителни ограничения няма да има, а здравната система е повече от готова.

Това се разбра от среща на Борисов в Министерския съвет със здравния министър проф. Костадин Ангелов, финансовия министър Кирил Ананиев, директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, както и с представителите на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев.

"В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса.

Така че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме." 

Това каза Борисов, цитиран в съобщение на пресцентъра на МС. 

Според Борисов държави, в които имало въведени по-строги мерки от нашите, били с по-лоши показатели на заболеваемостта от коронавируса.

Здравният министър Ангелов също се похвали, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%.

„Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, отчете Ангелов.

Данните от Единния информационен портал за разпространението на COVID-19 в България за последното денонощие обаче показаха рязък скок на новозаразените - до 290 случая.

Само преди ден анализ на Европейския център за превенция на заразните болести даде много лоша оценка за подхода и резултатите на страната ни в битката с разпространението на заразата. България беше поставена в най-рисковата група държави в Европа.

 
"Няма да се правят КПП-та", каза още Борисов на срещата, гласи официалното съобщение.
Премиерът опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората.
 
 

„На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, каза още на срещата премиерът.

Според него благодарение на мерките 60:40 и 80:20 били запазени близо 300 000 работни места. Премиерът изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия.

„Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, твърди още премиерът.

Брифингите за актуалната ситуация ще са веднъж в седмицата. Те ще предоставят информация и с оглед на започващите сезонни и грипни вирусни инфекции.
 
 
Брифингите на Националния оперативен щаб отначало се провеждаха по два пъти на ден, след това само сутрин (когато нямаше извънредни полунощни включвания).
 
Централна фигура на тези пресконференции беше началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.
На 2 май внезапно беше съобщено, че ще са един път седмично, а всеки ден само секретарят на НОЩ ще чете сводка за денонощието. Малко по-късно те вече бяха прекратени с мотива, че не трябва да се насажда тревожност у хората. 
 
На 5 юни заработи Единният информационен портал.