Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, в което препоръчва да се ревизира решението, регламентиращо работата на парламентарните журналисти в сградата на Партийния дом.

Както Клуб Z нееднократно писа, с преместването на Народното събрание в бившата централа на ЦК на БКП, достъпът на журналистите до депутатите бе напълно отрязан. Те нямат право да присъстват в общи помещения с тях, в това число да си вземат кафе и вода от кафенето, като за целта са поставени турникети, през които могат да преминават само депутати и админстрация със специални карти. Медиите са позиционирани в приземния етаж, техническите условия за работа там също са лоши. 

Заради спрения достъп, който Караянчева мотивираше първо със старите планове от времето на предшественика й Георги Пирински, а после и с епидемията от COVID-19, над 60 журналисти внесоха подписка в деловодството на НС, адресирана до парламентарната шефка. Подписката бе последвана и от внасянето на петиция, организирана онлайн.

И в двете подписки се посочва, че изолирането на медиите води до нарушаване на конституционното право на гражданите да търсят и получават информация, тъй като с ограниченията тя вече се свежда само до казаното в пленарна зала и до "спуснатото" от партийните пресцентрове.

С проблема се ангажира Асоциацията на европейските журналисти - България, както и Глобалната мрежа за медийна свобода (MFRR) - сдружение, в което членуват редица международни авторитетни журналистически организации. Оттам подадоха сигнал до омбудсмана миналата седмица, като от писмото на Ковачева до Караянчева се посочват и цитати от него. 

"Журналистите могат единствено да наблюдават парламентарните процедури на телевизионен екран", отбелязват от организацията" - пише омбудсманът до председателката на НС. "И допълват, че репортерите могат да виждат и задават въпроси на депутати и министри само на специално свикани пресконференции или извън сградата", припомнят още от екипа на Ковачева.

"Омбудсманът информира и за свои срещи с репортери, в които те споделят за трудностите при новата система на работа и за невъзможността да упражняват качествено, свободно и пълноценно своята професия. Причината е, че са изолирани в приземието, а достъпът до народните представители - затруднен и напълно контролиран" - продължава още писмото.

Факт, омбудсманът бе информиран за ситуацията от журналистите, които внесоха в деловодството подписката с имената на над 60 колеги в същия ден.

В заключение в писмото се казва:

"Общественият защитник препоръчва да се организира среща с представители на медиите, на която да бъде намерен точният баланс, който да осигури спокойната работа на народните представители, но и тази на медиите.

"Намирането на правилното решение е гарант за спазването на един от основните принципи на правовата държава - осигуряване на среда, в която свободата на словото е извадена пред скоби", посочва Ковачева.

Пълния текст на писмото - ТУК