Председателката на парламента Цвета Караянчева се оказа обидена след реакциите, предизвикани от репликата ѝ на партийна среща с актива на ГЕРБ в Лом.

Тогава в разпаленото си изказване тя обяви:

"Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми, що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате?

Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходѝ пеша, ходѝ пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим."

На брифинг днес Караянчева разясни, че трябва да се прави разграничаване между говоренето в Народното събрание и на партийни срещи, още повече ако сбирките са в събота, неработен ден.

"Институционално да разграничаваме начина на говорене - когато говорим в Народното събрание и когато говорим на партийни срещи. Това беше една партийни среща, на която се явявах като член на Изпълнителната комисия (на ГЕРБ - бел. ред)", каза тя.

И препоръча:

"Вижте и другите партии как говорят на партийни срещи и ще разберете начина на говорене на всички народни представители и партийни лидери, и участници в управлението на партиите."

И тя реши да се оплаче как в тв предаване репликата ѝ била изрязана и сложена до изказвания на предишни председатели на Народното събрание, които по думите ѝ говорели институционално. Трябвало, според Караянчева, да се сложат техни реплики пак от партийни събрания. Това  я заболяло, сподели шефката на парламента, която в предишни месеци привлече вниманието като обект на неласкави определения в запис на глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

"Друго ме заболя - говоря човешки, в едно предаване беше изрязана тази моя реплика, която, аз - повтарям - казах на политическо събрание като член на Изпълнителната комисия, в съботен ден, неработен ден. И беше сложена тази реплика до изказвания на предни председатели на Народното събрание, които говорят институционално. Не беше коректно така да се представи моето изказване", обясни Караянчева проблема.

След което добави, че тя също имала много институционални изказвания и изброи: "в Европейския парламент, изказвания, когато в парламентарното измерение, когато България председателстваше Съвета на Европа ( България всъщност председателстваше Съвета на Европейския съюз, а не Съвета на Европа, което е нещо различно), на 140-годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция".

"Никога не съм си позволявала да се меся в работата на медиите и няма да го направя, но чисто човешки - като жена, като политик, беше много обидно, защото предизвика съвсем друг отзвук", завърши тя.