"Подготвяме текстове за изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които текстове ще наложим забрана на строителството в зона А. Това е 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство."

Думите са на председателя на парламементарната комисия по околната среда и водите и ресорен министър във втория кабинет "Борисов" Ивелина Василева. Но не, не са новина от деня, а датират от 9 юли тази година и са следствие от провели се два екологични протеста в защита на готвени изменения за Натура 2000 от малко преди това.

Датата е 14 октомври, или три месеца по-късно. 

Видимо от справка в деловодството на Народното събрание "текстове за изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които текстове ще наложим забрана на строителството в зона А" от ГЕРБ не са внесли. Последното изменение на ЗУЧК е внесено на 26 февруари 2019-а, от Министерския съвет.

Заради даденото и към момента забравено обещание във фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" подеха кампания озаглавена "Събуди Ивелина Василева".

"Кога ще спрат строежите в 100-метровата зона А по Черноморието? След като ги построят ли?" - питат оттам.

И призовават за споделяне на видеото, придружаващо публикацията, както и за тагване на Василева и на ГЕРБ с горния въпрос.

Клуб Z от няколко дни се опитва да се свърже с председателката на комисията по околната среда и водите - безуспешно. Не отговаря на мобилния си телефон, който иначе понякога дава заето. Опитахме и чрез текстово съобщение, в което посочихме две неща: темата, по която искаме да разговаряме с нея, както и напомняне за призива на председателя на парламента Цвета Караянчева (публично отправян многократно) към депутатите - да отговарят на журналистите, когато ги търсят.

Тези призиви Караянчева отправи заради недоволството на медиите от това, че в бившия Партиен дом, който се явява новата сграда на парламента, журналистите са със спрян достъп до народните представители, следователно не могат да им задават въпроси.

Обърнахме се и към ПР-а на ГЕРБ в парламента Никола Николов, който обеща да потърси Василева. В момента, в който я открие и тя се съгласи да разговаря и обясни защо обещанието отпреди три месеца, дадено публично, все още не е претворено в законодателни изменения, ще публикуваме това обяснение.

Междувременно на 1 октомври падна забраната за строителни дейности по Черноморието, която традиционно се налага заради летния туристически сезон.

Пак междувременно, главният прокурор Иван Гешев, който днес представя доклад за дейността на държавното обвинение, "туитна" преди няколко седмици "Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!".