С разказ за това как се е чувствала след разпространяването на онзи запис, в който глас досущ като този на премиера Бойко Борисов я нарича с обидни епитети, председателката на парламента Цвета Караянчева сложи точката на днешния петчасов дебат за отстраняването й от поста.

"Имаше моменти, в която на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите", заяви по повод записите, за които Борисов отрича Караянчева и обвини онези народни представители от БСП и ДПС, които тогава са й се обадили, за да я подкрепят в липса на "благородство". Защото днес искат искат да я свалят от президиума на Народното събрание. - "Може би трябваше да потъна в небитието, да изчезна може би от лицето на земята заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемият записван категорично и многократно отрича да е казвал? Отново казвам, че много тежко приех злорадството след онази публикация."

Както е известно, вчера БСП и ДПС внесоха проект за решение за освобождаването на Караянчева за: погазване на конституцията, поставяне на Народното събрание в подчинение на волята на Министерския съвет - в частност на премиера, липса на прозрачност за работата на институцията със затварянето на журналистите в стая в приземния етаж на сградата, системно погазване на правилата на законодателния процес и използването на груби епитети и определения от страна на Караянчева и укриване на сигнал за несъвместимост на член на Централната избирателна комисия. 

Първото е заради изказване на Караянчева, че представлява само собствените си избиратели. Второто заради факта, че колкото и пъти от левицата да поискат Борисов да дойде в парламента по един или друг въпрос, Караянчева заявява, че е "зает", а после го виждаме на живо във фейсбук в джипа. От левицата обявиха още, че 22 техни зкаонопроекта стоят на "трупчета" и не се придвижват. Третото е заради ограничението журналистите в Партийния дом да могат да задават въпроси на депутатите заради спрения достъп. Четвъртото заради начина, по който се творят закони - най-вече с вкарване на важни поправки скрито - в преходните и заключителни разпоредби на други закони, а петото - заради изявата на Караянчева в Лом, когато прати всички, които не харесват правителството, да ходят пеша, а не да използват магистралите и метрото, построени в мандатите на Борисов.

Според парламентарния правилник по тази процедура, председателят, чието остраняване се иска, има думата сам да се защити. И Караянчева опита да направи това след дебата.

"Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика, защото са здраво споени от общия интерес на елитите си, карат се, сдобряват се, целуват се по мостовете (...). Вечни приятелства заради вечни интереси", започна тя по адрес на БСП и ДПС и визирайки коалициите им в миналото прословутата целувка между Сергей Станишев и Лютви Местан на "Орлов мост".

"Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. благодаря на тези от вас, които казаха хубави думи за мен", заяви още.

И започна по същество. Преди три години не била казала, че няма да представлява целокупния български народ, както е по конституция, а че няма да забрави избирателния си район. Това не било нещо лошо.

Относно фактът, че законите на левицата не се разглеждат, Караянчева заяви, че като управляващите не ги внасят в дневния ред, то тогава БСП можела да се възползва от текста от правилника, според който всяка първа сряда от месеца опозицията може да вкара свой закон в дневния ред. И изчисли, че от 37 възможни такива сряди, БСП ползвала това си право 15 пъти (с протестите левицата отказа да участва в работата на това НС, посочвайки, че не го счита за легитимно, б.р.).

Относно Борисов и появата му в парламента, последната от които датира от 22 ноември 2019-а, Караянчева заяви:

"Това, което правите, не е процедура по правилника. Няма хипотеза някой да излезе от трибуната и да каже извикай ми еди кой си."

След което обяви, че към Борисов има зададени по правилник общо 38 въпроса. На 23 е получен отговор, като на 13 е отговорил Борисов, а на 10 - ресорните министри. Три са оспорени по допустимост. 15 са останали нереализирани по волята на самите депутати.

Питанията са били 23. Има 11 отговора: 5 от Борисов и 6 от ресорните министри. 5 са оспорвани. 12 са нереализирани, "което показва колко са важни щом не си ги оспорват" - подхвърли Караянчева.

Относно сигнала на ДПС за несъвместимост на член на ЦИК, Караянчева твърди, че не тя, а ресорната комисия в парламента го е гледала и на два пъти излизала със становище, че няма нарушения. Така са гласували и представителите на Движението в комисията.

За медиите в приземието, пак посочи, че проектът е от 2007 г. "и винаги е бил достъпен за медиите". Обаче никой не бил възразил. И изброи, че журналистите имат "просторна зала", монитори, имат достъп до пленарната зала, до мястото за пресконференции, могат да правят живи включвания, имат достъп до конферентната зала и въпреки това пак били недоволни и внесли петиции. Затова ги пуснала и до т.нар. Клуб на народния представител (там депутати няма, само празни канапета, б.р.).

След което обаче разказа как на 2 октомври свикала извънреден председателски съвет, на който направила предложение да се освободи достъпа на журналистите в цялата сграда. Някои казаха, че с отварянето на клуба било достатъчно, други, че трябвало да се консултират с парламентарните си групи. "Нямаше представител на БСП", подчерта Караянчева. И посочи, че лично е поканила депутатите от левицата георги Свиленски и Крум зарков, които първи подеха темата за достъпа на медиите. Пратих молба до всички ПГ за становище - поискала ги писмено в срок до 7 октомври, но не получила отговор.

"Ето, сега ви питам публично. Това мълчалливо съгласие ли е или е мълчалив отказ. Или е за пред залата" - обърна се към депутатите Караянчева.

След Лом и "Ходи шеша, бе!", Караянчева стана обект на масово обещствено недоволство, а водещият на предаването "120 минути" по бТВ Светослав Иванов съпостави нехното говорене с това на бивши председатели на Народното събрание - за да се види разликата. Днес и тя реши да направи същото, но с президента. Като приключи с цитат от Румен Радев: "Мутри вън!".

"Това е положението!" - сложи точка Караянчева.

А после мина на темата със записите, като заяви, че известно време депутатите на БСП и ДПС били цивилизовани "след появата на записи с недоказана автентичност". Получила обаждания, помогнали й в труден ден, но се оказали фалшиви.

"Явно изпитанието да поддържаш благородство дълго време е непосилно", заяви по техен адрес. - "Маските паднаха."

Корнелия Нинова пък й искала оставката, "защото не съм подала оставката". Тук следва репликата за небитието и канарата. "Трудно е да си жена в политиката, но именно защото сме жени намираме понякога непоносима сила да продължим" - заяви още.

"Чували ли сте думата "позорище" - място за изпълнение на екзекуции, зрелище. На сръбски е театър" - заяви още Караянчева, а изводът - че в сегашната ситуация означавало и двете.

И сложи точка със следното:

"Целта ви не съм аз - жената Цвета Караянчева, нито постът ми. Вашата цел е сваляне на законно избрано правителство! 

Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета. Най-малко от вас."