Две подписки по-късно, гарнирани с международна подкрепа, както и с тази на президента Румен Радев и на омбудсмана Диана Ковачева, председателката на парламента обяви "първа стъпка" към изваждането на парламентарните журналисти от приземния етаж. Те ще бъдат допуснати до... зала с фотьойли. Където депутати не се срещат.

Това се случи днес, след като Цвета Караянчева избра да комуникира с представителите на медиите, които недоволстват от напълно отрязания достъп до депутатите, с брифинг, а не с разговор по поставените проблеми. С други думи - избра да им съобщи какво е решило ръководството на НС.

Задължения, без права

Както Клуб Z многократно писа, с преместването на народните представители в сградата на Партийния дом - бившата централа на ЦК на БКП, достъпът на журналистите до депутатите бе напълно отрязан. Те нямат право да присъстват в общи помещения с тях, в това число да си вземат кафе и вода от кафенето, като за целта са поставени турникети, през които могат да преминават само депутати и админстрация със специални карти. Медиите са позиционирани в приземния етаж, техническите условия за работа там също са лоши. 

Заради спрения достъп, който Караянчева мотивираше първо със старите планове от времето на предшественика й Георги Пирински, а после и с епидемията от COVID-19, над 60 журналисти внесоха подписка в деловодството на НС, адресирана до парламентарната шефка. Подписката бе последвана и от внасянето на петиция, организирана онлайн.

И в двете подписки се посочва, че изолирането на медиите води до нарушаване на конституционното право на гражданите да търсят и получават информация, тъй като с ограниченията тя вече се свежда само до казаното в пленарната зала и до "спуснатото" от партийните пресцентрове. С проблема се ангажира Асоциацията на европейските журналисти - България, както и Глобалната мрежа за медийна свобода (MFRR) - сдружение, в което членуват редица международни авторитетни журналистически организации. Бе излъчен материал и в сутрешния блок на "Евронюз". 

"Ще отворим и турникета"

"Откакто се настанихме тук, имам две петиции. Идеята на това разпределение в никакъв случай не е била да се ограничи достъпът на журналисти до източници. Последното, което искаме, е да пострада качеството на вашата работа", започна днес изложението си на "трибунката" Караянчева.

После призна, че въпреки че призовала народните представители да бъдат "отзивчиви" към медиите - да си вдигат телефоните и пр., "явно този контакт не се получава". След което обяви щедрото:

"От днес ще отворим и турникета, където се води като Клуб на народните представители, за да можете да имате достъп и до тази зона и да може качеството на информацията, която получавате, достъпът до народните представители, да бъде по-директен."

"Ще направим баджове, за да може да се отличавате, и ще ви помоля да носите маски през цялото време."

Въпросният Клуб на народните представители представлява пространство с подредени фотьойли и масички, което винаги е празно. Там депутат на практика не може да бъде засечен. Така че ефектът от тази "първа стъпка" е всъщност нулев.

Пространството в Партийния дом... не стига

С това обявление обаче журналистите не счетоха проблема им за разрешен и поискаха достъп до кулоарите пред стаите на парламентарните групи, както и пред самата пленарна зала. На което Караянчева заяви, че все още предстоят ремонти, на самите депутати не им било удобно - нямали кабинети, били по няколко души в стая. Не бил разрешен и въпросът с разполагането на Централната избирателна комисия, която държала 25 стаи.

"Изключително сме притеснени с пространството в Народното събрание и затова гледаме стъпка по стъпка да правим нещата", заяви председателката.

Припомняме, че Партийният дом е приютявал ЦК на БКП, а мотивите за преместването от старата представителна сграда "на опашката на Коня" бе... че там е тясно, а на Ларгото ще има място за всички.

Ние не сме тук за ядене!

Караянчева обаче пак остана неразбрана. На настойчивите заявки на журналистите да се организира истинска среща, на която двете страни да седнат и да разрешат въпроса, а не брифинг на крак за пред камерите, тя заяви само:

"Това е първа стъпка, продължаваме диалога. Да видим дали ще се подобри комуникацията. Това е първа стъпка. Аз съм тук, за да водим диалог."

И хвърли ново обещание:

"Само след един месец ще имате възможност и долу в бюфета, който ще се приключи (ремонтът, б.а.)..."

И последва краткият, но съдържателен диалог:

- Ние не сме тук за ядене!

- Не за ядене - за контакт с народните представители. Благодаря ви.

С това, след като пусна журналистите до празните фотьойли и даде заявка да ги пусне до на практика депутатския стол "за контакт с народните представители", Караянчева реши да се оттегли с охраната си. Но бе спряна от представителите на медиите с изначалното настояване: да седнем, да поговорим, да се разходим, да разгледаме и да измислим как може да стане така, че медиите да не безпокоят депутатите в моментите им на задоволяване на хранителни и питейни нужди или отдих и в същото време да имат възможност за непринуден контакт, за да задават въпросите си.

"Искам да ви е комфортно"

Така притисната, парламентарната шефка ги поведе нагоре, за да им покаже помещението с фотьойлите (което им е добре известно). А там имаше цял един народен представител, който тутакси се изнесе. Но пък даде основание на Караянчева да го посочи като присъстващ - в отговор на възраженията на журналистите, че в залата никога не се срещат депутати и те нямат нужда от тези празни фотьойли.

"Искам да ви е комфортно", заяви тя в отговор.

И обеща, че щяла да призове народните представители да... идват в залата. Уви, вероятно със същия успех, с който бяха призовани и да отговарят на телефонните обаждания...