Парламентарните групи на БСП и ДПС стартираха процедура за отстраняване на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева от поста. Двете формации внесоха 96 подписа (при нужни 80) за "импийчмънта" на Караянчева, като имали съгласие за мотивите и от страна на... ГЕРБ. Проектът за решение е внесен в деловодството и ще бъде гласуван утре.

Вялият парламентарен ден бе "разнообразен" от лидера на БСП Корнелия Нинова, която от парламентарната трибуна обяви искането от страна на левицата и изброи пет аргумента за това: погазване на конституцията, поставяне на НС в подчинение на волята на Министерския съвет - в частност на премиера Бойко Борисов, липса на прозрачност за работата на институцията със затварянето на журналистите в стая в приземния етаж на сградата, системно погазване на правилата на законодателния процес и използването на груби епитети и определения от страна на Караянчева.

Заетост от джипката

Нинова доразви аргументите, започвайки с едно от първите изказвания на Караянчева в качеството ѝ на председател на законодателния орган, според което "ние сме политици, ние сме хора, избрани тук, за да представляваме определен район от държавата; по силата на конституцията всеки народен представител представлява определени избиратели и райони". Основният закон обаче казва, че народните представители представляват целия народ, а не избирателите си и избирателните си райони - припомни Нинова.

И продължи с точка втора: погазване на основния принцип за разделение на властите (в случая законодателна и изпълнителна).

"Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя в парламента, като връща въпросите. Така гражданите не могат да държат под контрол Борисов. Не е идвал на парламентарен контрол от една година. Последното му участие е било на 22.11.2019 г. на мое питане за Шенген. Няма го на промени в кабинета, на приемане и актауализация на бюджет", изброи Нинова.

И припомни, че въпреки многократните искания от страна на левицата Караянчева да призове Борисов да дойде в НС по един или друг въпрос председателката "не може или не иска". Дежурният отговор е "заетост". Тази заетост я виждаме по същото време в джипа - раздават се пари. Или в риалити шоу с министри - да седнеш на пънче да обсъждаш сериозна тема като рейтинга по "Мудис" - посочи още лидерката на левицата, препращайки към обиколките на премиера с колата и последната картина -той, в компанията на министъра на финансите и на зам.-министъра на МРРБ, седнали на пънчета и четат (избирателно) данните за кредитния рейтинг на България.

"Някоя групировка чака"

В графа "грубо погазване на законодателния процес" Корнелия Нинова даде за пример, че не се гледат закони, внесени от опозицията. "22 проекта на БСП стоят някъде неразгледани, някои - внесени през 2017 г. Три години при срок от два месеца", посочи соцлидерката. И изброи някои от тези проекти, за да видели българските граждани как от БСП защитават интересите им, а управляващите ги неглижирали: за домашното насилие, за лихвоточките, Наказателен кодекс, Изборен кодекс, закон за собствеността и ползването на земеделските земи, за физическото възпитание и спорта, за противодействие на корупцията срещу лица, заемащи висши длъжности, и др.

В същото време се гледат законопроекти, внесени преди 24 часа - "или защото са лобистки и някоя групировка чака", или защото трябва да поправите някоя ваша грешка - продължи Нинова. Редовно депутати внасят поправки между двете четения, без да имат общо с предмета и обхвата на първоначалните промени. В преходни и заключителни разпоредби на едни закони по същия начин се изменят и други важни закони - подчерта Нинова. И даде пример - сега в закона за патентите по този начин се изменя законът за епидемичната обстановка. И то със задна дата.

Медиите - в приземието

Медиите. Както е известно, в новата сграда на НС - бившия т.нар. Партиен дом, медиите бяха натикани в приземния етаж, а движението им в сградата - ограничено до периметър, така че да нямат възможност да срещат депутати и да им задават въпроси. Парламентарните групи свеждат канализирана информация и така на практика журналистите са превърнати в пощенски кутии. Последва подписка на над 60 журналисти, както и онлайн петиция - и двете предоставени на Караянчева. Медиите, отразяващи дейността на НС, получиха международна подкрепа, а Европейският парламент отрази тази ситуация в резолюцията си. За тях се застъпиха и президентът, и омбудсманът.

"Г-жа Караянчева не намери начин да реши въпроса" - посочи по повода Нинова.

Факт. Парламентарната шефка счете въпроса за приключен, като пусна журналистите в едно помещение, в което депутати няма, но има празни фотьойли.

И допълни, че Народното събнание има най-нисък авторитет сред институциите. Припомни и констатациите на Европейската комисия в доклада и за състоянието на демокрацията в България - че свободата на словото е ограничена.

Достойнство?

За последно Нинова остави "обидното, арогантно и високомерно изявление" на Караянчева по повод магистралите и метрото и протестиращите, поантата от което бе: Борисов строи тези обекти и като не ви харесват и протестирате срещу тях - "Ходи пеша, бе!". "Още по-неадекватно" - по думите на Нинова, е било обяснението на Караянчева за тези ѝ думи - че говорила пред партиен актив и в извънработно време.

"Било допустимо, защото било събота. Не е допустимо нито в събота, нито в неделя, нито в понеделник или в който и да е било друг ден от седмицата да обиждате българския народ", обърна се задочно към отсъстващата председателка на НС лидерката на левицата.

След което засегна темата за "един разговор на Бойко Борисов, който винаги ще остане в българския фолклор...".

Тук стана ясно, че Нинова ще говори за записа на глас, за който се твърди, че е на премиера, и в който се чуват обидни епитети по адрес на Караянчева. Председателстващият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) мигом скочи, за да заглуши лидера на левицата. Времето й за изказването свършило.

"И, разбира се, един разговор на премиера Борисов, който завинаги ще остане в българския фолклор, но за сметка на унижението на българската жена и на българския парламент. Борисов определи по недопустим начин г-жа Караянчева. Единственият начин за реакция беше, г-жо Караянчева, да подадете оставка веднага – за да покажете на този циничен и вулгарен човек, че над него стоят авторитетът на Народното събрание и достойнството на една жена. Вместо това вие качихте на стената си "Аз вярвам на Бойко Борисов". Подложихте се на ужасно самоунижение, но това си е ваш личен избор. Нашият избор е повече да не унижавате Народното събрание. За авторитета на институцията и за достойнството на българските жени, освободете поста", успя да каже Нинова.

Олицетворява ли се ГЕРБ с Караянчева

След БСП от ДПС дадоха брифинг пред медиите, в който обявиха, че преди минути 96-те подписа са внесени в деловодството на НС. Припомниха, че още преди месец са инициирали консултации с останалите парламентарни групи, като са започнали от... ГЕРБ. И тук лидерът на Движението Мустафа Карадайъ заяви нещо любопитно. Даже на два пъти го подчерта - от ГЕРБ изразили съгласие с изложените мотиви за отстраняването на Караянчева.

Той обаче посочи, че подписи извън ДПС и групата на социалистите не са събирани, защото били достатъчно за иницииране на процедурата. 

Карадайъ допълни, че формацията му е съгласна с мотивите на БСП, изложени от Нинова, но припомни, че имат и свои - в т.ч. за укривания от Караянчева сигнал за несъвместимост на един от членовете на Централната избирателна комисия.

След което подчерта, че утре, т.е. при гласуването, ще проличи дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с Караянчева.

По думите на Карадайъ от "Воля", както и част от независимите народни представи към онзи момент (т.е. без шестимата отцепници от БСП), също се съгласили с мотивите.

Заставаме зад Караянчева

Намеците на Карадайъ, че собствената й парламентарна група е разделена относно освобождаването на Караянчева, обаче не се потвърдиха (поне публично) от изявлението, което председателката на групата Даниела Дариткова направи. Тя говори от парламентарната трибуна веднага след Нинова, за да заяви, че ГЕРБ застава зад Караянчева. И реши да обвини левицата за липсващия авторитет на Народното събрание.

"Какъв авторитет да има това Народно събрание, след като три месеца бяхте в нелегалност и отсъствахте от заседанията на парламента?! Какъв авторитет искате вие да допринесете да се създаде на това Народно събрание, след като опозицията смята, че е ненужна за парламентарната дейност!? Какъв авторитет искате да има това събрание, след като в момента не участвате в заседанията на председателския съвет, след като сутрин се криете по ъглите на Народното събрание и идвате тук да се регистрирате само за да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня!?", обърна се към БСП Дариткова.

И посочи в заключение:

"Чувала съм изказването - демокрацията много ви е отнела. Явно за тези 30 години не сте разбрали, че демокрацията изисква освен управляващи да има конструктивна алтернативна опозиция."

Процедурата

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който има силата на закон, председателят на НС (както и заместниците) може да бъде предсрочно освободен от поста при три хипотези - ако сам поиска, ако парламентарната му група поиска или в сегашния случай: "по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност".

Предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му (т.е. утре), като се дава право на лицето да бъде изслушано.

Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители. Така че е трудно да се прогнозира в момента ще успее ли процедурата по "импийчмънт" или не.

При предсрочно освобождаване нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението при условия и по ред, определен с процедурни правила, приети от Народното събрание. До произвеждането на нов избор за председател НС се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в последните избори за народни представители.