Писма и непубликувани текстове на песни на Боб Дилън, сред които и обяснението на певеца, че смяната на името му (Робърт Алън Цимерман) се е наложила от опасения за антисемитизъм, се продадоха на търг за близо половин милион долара от бостънската аукционна къща R. R. Auction. Сбирката е от архива на наскоро починалия американски блус музикант Тони Гловър, дългогодишен приятел на Дилън.

Сред документите е и чернова на интервю от 1971 г., което Дилън дава за Гловър, но разговорът остава непубликуван. Могат да се намерят още редица писма, разменяни между двамата приятели през годините, едно от които е за смяната на името.

„Нямаше да проработи, ако си бях сменил името на Боб Леви. Или Боб Нойвирт. Или Боб Поничка“, пише той в писмото.

Но в бележка, добавена на ръка, Дилън посочва:

„Много хора смятат, че евреите могат само да търгуват или да дават пари на заем. Много хора смятат, че всички евреи са такива. Е, те наистина са били такива в миналото, защото само това им е било дадено като възможност. Само това им е било позволено да правят.“

Колекцията с писма и други документи е предложена на търг от Синтия Надлър, вдовицата на Гловър, починал през 2019 г.

Дилън печели Нобелова награда за литература през 2016 г., отчасти заради песните си Blowin’ in the Wind, Like a Rolling Stone и The Times They Are a-Changin, които се превръщат в химни на 60-те.

"Площад Славейков"