По прогнозни данни очакванията на Националния статистически институт са общата смъртност за 2020 г. да достигне между 120 хил. и 125 хил. души при общ брой на починалите за 2019 г. от 108 000 души, като числото за предишните 5 г. е варирало между 105 000 и 108 000. (Официалната статистика за починали с COVID-19 e само част от общата смъртност - б.р.)

Това обяви пред БНР Магдалена Костова, която ръководи дирекция "Демографска и социална статистика" на НСИ. 

Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната година още от края на юни, обясни Костова. Оттогава насам показателите се повишават променливо, а от няколко седмици – от 40-ата седмица на годината насам - се наблюдава рязко нарастване на общата смъртност.

„За да достигнем през 46-ата седмица 3800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, добави тя. 

И уточни, че коефициентите са по-добър начин за измерване на явленията спрямо абсолютните бройки. По този критерий ситуацията изглежда така: през 46-ата седмица на 2020 г. коефициентът на смъртност е 30 промила - 30 души на 1000 души население. За сравнение общият коефициент на смъртност за 2019 г. е бил 15,5 промила.

Обобщените данни за смъртността и най-вече за причините за нея през 2020 г. обаче ще са налични догодина. Защо? Защото процесът на отчитане на причините за смърт е сложен и архаичен, минава през хартиено кодиране на известията за смърт от РЗИ. Самите здравни служби обаче в момента са много натоварени заради пандемията, стана ясно от думите на Магдалена Костова. Затова едва догодина ще може да се направи реален анализ точно от какво са починали тези лица през годината.

Директорката в НСИ припомни, че смъртността в България традиционно е по-висока в сравнение с други страни - заради застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната.

И статистиката за раждаемостта за 2020 г. се очаква да не звучи обнадеждаващо за демографската картина - по предварителни данни броят на ражданията ще е по-малък в сравнение с 2019 г., тоест ще се впише в досегашната низходяща тенденция.

„По-малко бебета ще се родят. Не мога да определя дали причината е в това, че имаше пандемия, или причините продължават да бъдат тези, които са през последните 10 години – хората искат по-добри условия на живот, на работа, заплащане, детска грижа, образование“, коментира Магдалена Костова.