Причина за високата смъртност от коронавирус в България са многото хронични болести на населението, обясни в събота в "Годината" на "Дарик радио" здравният министър Костадин Ангелов.

Здравната система не е реформирана, което е проблем, но от нея трябва да се извади най-доброто.

А по отношение на ваксините Ангелов иска "българските граждани ще бъдат най-информираните граждани от ЕС", въпреки че национална кампания все още не е почнала, а първата пратка от ваксината на "Пфайзер" се очаква до седмица.

"Когато този вирус "се залепи” за един човек, който има хронично заболяване, той усложнява протичането на болестта и води до неблагоприятен изход", така той отговори на въпрос за лошите показатели на страната за починалите от COVID-19. 

 
Данните към началото на днешния ден от Единната информационна система сочат, че въпреки че броят на заразените започва да пада, смъртните случаи остават много - 157 за денонощие. 

Заради COVID-19 сме разбрали много истини, смята още министърът. Здравеопазването в България, в сравнение с много държави в ЕС, е много достъпно и навременно. 

Но в същото време системата на здравеопазването е нереформирана: „Ние трябва да извадим от нея най-доброто, колкото и усилия да ни коства.“

Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение, смята министърът.

Според него реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки. На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да има една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.

Попитан къде е грешката в доболничната помощ, Ангелов реагира: 

"Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване."

"Доболничната помощ е разделена на две основни съставни части, обясни министърът: Първична - общопрактикуващите лекари, и специализирана – специалистите в ДКЦ-тата. Много трудно е за обяснение това, което се случва, но ако погледнем жертвите при лекарите, ще видите че там има много общопрактикуващи лекари. Това са техните усилия, които те полагат", добави той.

Той коментира и въпроса за отварянето на училищата.

"В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока", смята министърът.

Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата. От 4 януари обаче малките ученици от 1-4 клас се връщат в клас, разрешени за тях са и извъкласните дейности при определени условия.

 
Ангелов обяви намерението си да покани следващата седмица представители на медиите от цяла България, за да чуе какво те предлагат за осъществяването на разяснителна кампания за ваксините. Засега процентът на хората, които са готови да се имунизират срещу коронавируса, е под 50 на сто, а според данните от последното изследване на "Екзакта" - даже под една четвърт.

"Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, не в София, а в България, като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, свързани с ваксините. Искам да гарантирам, че българските граждани ще бъдат най-информираните граждани от ЕС", каза министърът.

Национална кампания за ваксинирането все още не е започнала.

Ето и няколко въпроса и отговора от интервюта на Кирил Вълчев с Костадин Ангелов в частта за ваксините:

"Няма да оставим пациентите да се лутат"

Костадин Ангелов: Отваряме въпроса за ваксината. В момента все още нямаме категорични ясноти, свързани с ваксината. Какво казвам? Все още кратката характеристика на продукта не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Какво ще направим? Ние ще създадем такава информационна среда в България, че българските лекари първи да получават информацията. Няма да оставим пациентите да се лутат в някакви медицински термини и лабиринти, да търсят истината сами за себе си, а ще привлечем лекарите в нашия отбор. И заедно ще обясняваме на българските граждани, като казвам заедно, имам предвид българските лекари. Те ще получават първи информацията. Не си представяйте, че Министерство на здравеопазването ще се превърне в някакъв дистрибутор на ваксини или че ние ще предлагаме на българските граждани и ще посочваме коя ваксина да изберат. Нека фирмите ясно да разберат от мен, че аз ще изисквам от фирмите да представят отговор на всеки един въпрос, който българските граждани задават. Ние ще застанем на страната на гражданите, а аз ще гарантирам на гражданите, че фирмите ще отговорят на всеки един въпрос, който вълнува българските граждани по темата за ваксините. А лекарите ще бъдат нашите съюзници, които да помогнат на българските граждани да направят своя информиран избор.

"Една трета от лекарите се записват, две трети мислят"

Водещ: Защо лекарите към този момент обаче не дават пример, даже повече политици казват ще се ваксинирам, поне последните, може би, аз имам данните, които бяха, около една трета се записват до момента за ваксиниране, две трети - не?
Костадин Ангелов: Една трета се записват, две трети мислят, господин Вълчев, защото българските лекари са отговорни, защото българските лекари никога не са вземали емоционални решения. Ваксинирането само по себе си е един емоционален и еднократен акт. То е вземането на една спринцовка в един кабинет, поставянето на ваксината и след това ти си спасен. Ти си защитен. Само че целият процес от появата на ваксината до поставянето на този еднократен акт е един изключително сериозен процес, който ние трябва с хирургическа прецизност да гарантираме всеки един етап от него, за да могат българските граждани да получат това спасение, за което говорим.

Водещ: Кога ще има свободен избор на ваксини, според Вас? Всички тези фирми да обяснят как действат техните ваксини, лекарите да насочват според познанието за съответния конкретен пациент, пациента към определена ваксина без това да е свързано с първа група, втора група чакане или да ти сложат, каквото има в края на краищата?
Костадин Ангелов: Да Ви призная, ще имаме нужда и от Вашата помощ. Имаме амбицията да работим много тясно с медиите. Даже ще кажа една новина. Във Вашето студио много често се раждат новини. Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, повтарям не в София, а в България. Като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, които са свързани с ваксините. Да се направят, ако щете, кръгли маси, диспути, да се поканят различни мнения, да се изнесе цялата информация на разбираем език. Ние ще помагаме на вас медиите, ще ви даваме събеседници, ще ви помагаме, различни мнения ще търсим. Така че, когато направим това, вие сте професионалисти, за вас информацията е както професия да стига до хората, така и кауза. На това разчитаме. Когато направим това, аз искам да гарантирам, че българските граждани ще бъдат най-информираните граждани от всички европейски граждани. Това е амбицията, която ние искаме.

"Аз усещам, че има страх у хората"

Водещ: Т.е. Вие ще промените една политика, която се наложи в началото – лекарите, медицинският съвет, например, който беше направен, си правят протоколи, гайдлайни, които са за затворени групи и за разлика от всички други заболявания, където можеш да отидеш и да си купиш учебник по хирургия, ако толкова искаш да прочетеш, точно за COVID публичната информация станаха лъжите, разпространяваха се всякакви идеи за лечение, чул - недочул, мой приятел така го лекуваха, по фейсбук си споделяха. Вие смятате да направите абсолютно публично цялата информация, противно на досегашната политика?
Костадин Ангелов: Това отчитам като слабост, което се случваше до момента. Ние като че ли не работихме достатъчно добре с медиите, като че ли се затваряхме, ако щете, на моменти и карахме Вашите колеги да стигат до информацията по алтернативни техни пътища. Именно затова Ви казвам – искам да седнем заедно да направим един отбор. Един отбор, който да въвлечем в него много хора, за да можем да дадем на българските граждани тази информираност, от която те имат нужда. Ако в началото страхът беше водещ, сега българските граждани могат да взимат решения, могат да взимат информирани решения. За целта обаче ние трябва да им дадем информацията, която те трябва да получават. Лошото е, че в момента наблюдавам един процес, в който много политици се опитват да говорят за ваксините. Ваксините, господин Вълчев, това е един национален проблем. Аз усещам, че има страх у хората. Този национален проблем обаче не се решава на партийни сбирки, на пленуми, на конгреси и т.н. Той се решава на национално ниво. Той се решава с постоянна работа. Ежедневно, ежечасно, ежеминутно, ако щете. Изключително важно, когато говорим за решаването на такъв един проблем, аз ще говоря като лекар и като човек, може би и като прохождащ политик, затова като че ли ми е по-лесно да погледна нещата отстрани. Нека българските политици да разберат, че в момента не е време за дребнотемие и за политиканстване. В момента е време за единение. И ако всички говорят за лекари, за ваксини, за пациенти, когато се вгледам дълбоко, аз като че ли виждам на заден план думата избирател. Ако ние за секунда, за минута, за няколко месеца не забравим, че идват избори, то хората ще забравят за нас, господин Вълчев.