Наказателен съд в Москва наложи днес условна присъда от две години затвор на опозиционна депутатка в градския парламент, обвинена в "многократни нарушения" на правилата за организиране на демонстрации, които властите планират да засилят допълнително, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бях призната за виновна", написа Юлия Галямина в Туитър. Тя уточни, че ще обжалва присъдата.

Тази 47-годишна университетска преподавателка беше арестувана на 15 юли в руската столица по време на демонстрация срещу конституционна реформа, която дава на президента Владимир Путин потенциалното право да остане на власт до 2036 г.

Впоследствие Галямина беше освободена до началото на съдебното дело срещу нея. Миналата седмица руската прокуратура поиска ефективна присъда от три години, което представлява много сурово искане на държавното обвинение.

Днес десетки привърженици на Галямина се събраха пред сградата на съда в очакване на присъдата. Над 150 000 души са подписали и петиция с искане за сваляне на обвиненията срещу нея.

"Такава ми е съдбата. Разбира се, ще продължа, каквото и да се случи днес", заяви пред журналисти депутатката, преди началото на съдебното заседание.

Активна участничка в протестите срещу конституционната реформа на Путин, Галямина беше обявила също, че желае да участва в парламентарните избори през септември 2021 г.

Тя беше подведена под отговорност по силата на много рядко използван член от наказателния кодекс, който от 2014 г. насам предвижда много строги наказания при участие в повече от две неразрешени демонстрации в рамките на 6 месеца.

Миналата сряда друг опозиционен активист - Константин Котов, беше освободен след като излежа година и половина зад решетките по същото обвинение.
Той беше участвал миналото лято в големи протести срещу недопускането на независими кандидати до участие в местните избори в Москва.

Освобождаването на Котов стана докато руските депутати разглеждат на второ четене текст, който, според НПО, ще направи още по-трудно получаването на разрешение за демонстрация. Той няма да позволява и т.нар. мълчалив протест на отделни хора, които излизат на улицата с плакат. Тези самотни акции са една от последните форми на протест, която все още може да се провежда без да се иска разрешение.

Макар че няма да влезе в затвора, присъдата лишава Галямина от възможност да се кандидатира на парламентарните избори. Освен това тя губи и статута си на депутатка от парламента на Москва, посочи опозиционният политик Дмитрий Гудков, цитиран от Ройтерс.

"Амнести интернешънъл" заяви по повод присъдата на Галямина, че обвиненията срещу нея са били пародия и представляват "използване на съдебната система за криминализиране на мирните протести".