Създадена е необходимата организация и на 27 декември ще започне ваксинацията в страната. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна. Това написа в четвъртък сутрин във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

Очаква се до края на януари в България да има доставени около 100 000 дози, които ще бъдат достатъчни за имунизирането на около 50 000 души.

Камионът с първите 10 000 ваксини тръгва от Белгия днес към България. Трябва да пристигне или на 25-и вечерта, или на 26 декември сутринта. Първите ваксини ще стигнат за 5000 души, които трябва получат по две дози от препарата. Първите градове, от които ще започне ваксинирането са София, Пловдив и Бургас, на медиците, които са на предна линия в битката с COVID-19. 

На 27 декември здравният министър Костадин Ангелов и шефовете на големите болници в столицата ще са първите имунизирани, уточни още премиерът. Самият той щял да си изчака реда, да минат 90 дни, защото все още имал голямо количество антитела след преболедуването на COVID-19

"Вярвам, че с помощта на ваксинацията може да се излезе от пандемията до края на следващата година", написа Борисов в социалната мрежа.       

 

"След здравните работници минаваме към домовете за социални грижи, за хора с умствени увреждания, които са много, пръснати са из страната и ще започнем имунизацията и при тях", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на работно съвещание при премиера в четвъртък сутрин.

На брифинг по-късно шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов припомни, че на 21 декември ЕК е издала разрешение за употреба на ваксината на Pfizer/Biontech, а на 27 декември едновременно в целия ЕС стартира кампанията по ваксиниране.

Той добави, че продължава и оценката на втората ваксина, която чака разрешение за употреба - на "Модерна". Като се очаква да има заседание на европейския регулаторен орган на 6 януари.

"Реална е възможността в началото на 2021 г. да има и втора ваксина, която да има разрешение за употреба. Засега аденовирусните ваксини на АстраЗенека и на Джонсън и Джонсън са на предварителен етап на оценка в европейската агенция. Първоначалните планове са през февруари или март реално да има три-четири ваксини за употреба", добави Кирилов.

Ангел Кунчев уточни, че ще са важни съпътстващите дейности по надзора над ефекта върху ваксинираните, като се готви изследване, за да се проследи какво става с имунитета. Главният държавен здравен инспектор съобщи и че вече е разработен от "Информационно обслужване" отделен модул към портала, който ще е за имунизациите. Имунизираните ще имат и сертификат, който да им служи при пътувания и други дейности, добави Кунчев.

Здравният министър повтори на брифинга, че иска българските граждани да са най-информираните в ЕС за ваксините.

Той говори за "бърз информационен канал, по който българските лекари във всяка точка да получават навреме синтезирана най-важната информация за всяка една ваксина, за да могат изправени пред своите пациенти да отговорят на въпросите им".

"Вашият личен лекар ще е запознат пръв от всички българи в България с ваксините и той ще избере за вас най-подходящата ваксина. Ще ви обясни подробно, ще разпишете информирано съгласие - това не означа, че лишаваме от отговорност някого", добави той.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обясни на какъв принцип ще се изберат първите медици, които ще бъдат ваксинирани, поне в ръководената от него болница.

"Първи ще са повечето знакови лица, които са проявили такова желание, защото със своя пример ще заразят своите колеги. Убедени сме в ефикасността и безопасността на продукта. Във ВМА не се прави разлика в първата група между лекари, медсестри, санитари. Друг е принципът - първи ще са хората, които работят на първа линия. Другите са на стендбай", каза той.