Американската компания NuScale Power ще изследва възможността за реализиране на ядрена технология от малки модулни реактори в България. Това се разбира от съобщение на фирмата и на българската проектна компания "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД за подписан Меморандум за разбирателство (Memorandum of Understanding). Документът е от края на 2020 г., но се обявява сега.

Меморандумът е финализиран "в изпълнение на взетото на 14 октомври 2020 г. решение на Министерския съвет, като има за цел да предостави необходимата информация, която да обоснове възможността за изграждането на нова ядрена мощност на площадка АЕЦ „Козлодуй“, обясняват от родното дружество. И припомнят ролята на развитие на ядрена енергетика за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси - цели, заложени от Европейската комисия. 

От "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" изрично припомнят, че меморандумът за разбирателство в крайна сметка не налага поемането на задължение за бъдещо инвестиционно решение или извършване на свързани с него финансови разходи.

От съобщението на американското дружество NuScale Power разбираме, че то ще си сътрудничи с българската страна, която иска да разшири ядрените си мощности, за това да се установи подходяща ли е новата технология, колко би струвал подобен проект, как би бил лицензиран и планиран. Става ясно още, че ядрената технология на компанията е одобрена в САЩ. И че модулен реактор фирмата ще може да предложи реално през 2027 г. 

Американски завой в ядрената енергетика?

Това е поредното "движение" по ядрени теми, след като миналата есен Бойко Борисов изненадващо се появи на живо от поляна пред първата ни атомна централа, посочвайки, че това е мястото, одобрено за втора ядрена площадка там. И изтупа от пепелта идеята за 7-и, а заговори и да 8-и блок на "Козлодуй". Тогава става дума и за малките модулни американски реактори за първи път. Теменужка Петкова тогава обясни, че става дума за проучване и няма отказ на страната от строеж на АЕЦ "Белене". 

Впоследствие бе обявен, а Министерският съвет го и одобри, доклад как оборудването - руските реактори и т.н. - за централа в Белене можело да отиде директно на одобрената втора площадка в "Козлодуй". Все още официално за отказ от строеж на втората ядрена централа не става дума. А и темата трябва да мине през Народното събрание, което подпечата рестарта на меко казано спорния проект "Белене" по искане на третия кабинет "Борисов". Преди появята на въпросния доклад посланичката на САЩ Херо Мустафа се срещна с АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности и се появи версията за "хибриден проект" за ядрени мощности в "Козлодуй".

Последва и посписване на документ с американската "Уестингхаус" за анализи за използване на свежо ядрено гориво на компанията в руските реактори ВВЕР-1000 на АЕЦ "Козлодуй".

Теренът, определен за VІІ блок на ядрената ни централа и управляван от "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" - тоест т.нар. втора площадка, има екооценка за инсталиране на оборудването от АЕЦ "Белене", за друга руска технология и за реактор АР-1000 на американската "Уестингхаус". Инсталиране на нова технология, която при това все още не е лицензирана в Европа, би означавало процедура за нова екооценка на прощадката, припомня днес "Медиапул". 

А наличинето на настоящата ОВОС отне години, като мина пред дълги съдебни процедури. Тя е в сила от 2019 г. и е в срок на действие, както припомниха днес от "АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" - заради зачестили медийни публикации, че оценката е с изтекъл срок. По закон срокът на действие е 5 г. от влизането й в сила, в който срок трябва да започнат действия за осъществяване на инвестиционното намерение.