От 15-ина години се говори по темата има ли нужда от АЕЦ "Белене" и тази тема излиза на дневен ред около избори. Аз съм привърженик на тезата, че България има достатъчно източници на енергия, включително водни, за които малко се говори, и няма нужда от нова атомна централа в Белене. Но ако има вече такива възможности, имаме оборудване, което не се ползва, сегашната идея за нова мощност в "Козлодуй" - макар аз да съм песимист дали ще се получи - е по-добрата идея.

Това заяви пред Нова тв бившият вицепремиер и финансов министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков.

Припомняме, че именно първото Борисово правителство, когато енергиен министър бе Трайчо Трайков, спря проекта "Белене", а самият премиер тогава го наричаше "гьол". После нагласата му рязко се промени и проектът за втора атомна централа, започнал още по времето на комунизма, бе възроден, макар и с нова опаковка - като проект на пазарен принцип. Тече процедура по избор на инвеститор, чието забавяне се обяснява с "универсалния" вече аргумент - пандемията от COVID-19.

От есента на миналата година започна да се рзмразява отново варианта за строеж на 7-и блок в "Козлодуй", като в началото на тази година се оказа, че има опция оборудването за "Белене" да се използва върху лицензираната площадка в действащата атомна централа за нова мощност. Този проект обаче минава и през производителя на реакторите - руската държавна компания "Атомстройекспорт"("Росатом"). Водят се преговори с американската страна за "хибриден проект", подписан бе и меморандум с американска компания за проучване на опция за имплементиране на модулни реактори. Последните не са лицензирани в Европа. 

 
Финансистът обясни, че Европа, на фона на САЩ, засега изостава с ваксинациите. А кризата покрай коронавируса отдавна не е само здравна, тя е икономическа, подчерта Дянков. Обяснението му защо когато в държави като САЩ, Израел и др. се каже - започна ваксинация - това се случва, а на Балканите и в частност у нас, е, че у нас има много по ниско доверие в институциите.  

Новините от "Фич", с които лично Борисов се похвали: Добра, но малка стъпка

Дянков обясни какво на практика значи новината от рейтинговата агенция "Фич", че повишава перспективата пред икономиката на България от "стабилна" към "положителна" - съобщение, което лично премиерът Бойко Борисов прочете на живо във фейсбук по време на традиционните си вече обиколни с джипа из държавата.
 
Бившият финансов министър обясни, че технически новината означава, че в следващите 2 години от "Фич" ще наблюдават страната ни и ако развитието е добро, може в някакъв момент да повишат кредитния рейтинг на държавата. 
 
"Това е малка стъпка, в положителна посока", оцени Дянков.
По думите му обаче дари ще се стигне до реално повишаване на рейтинга зависи страшно много и от ваксинационния процес. Защо? Първо - без ваксини няма международен туризъм, а българската икономика разчита на това перо. Около 15% от БВП е от туризъм, а ако второ поредно лято туризъм на практика няма, това ще е голяма трудност. "Транспортът го няма все още, от него зависи бизнесът", допълни Дянков.
В противен случай няма шанс икономиката да се вдигне д 2-2,5%, а това е крайно недостатъчно за страната ни.
 
Прогнозата - през 2021 г. икономиката няма да е особено добра, въпросът е дали ще е нулева или с минимален растеж.