ГЕРБ се очаква да заложи на водач на листата си в Плевен от гражданската квота и това да е известният гинеколог и хирург проф. Григор Горчев. Това са последните версии в кулоарите на властта в процеса на реденето на листи за парламентарните избори на 4 април. 

Структурата на ГЕРБ в Плевен е разединена отдавна, лидерът на партията Бойко Борисов дори се заканваше да я „прочисти“, в резултат бе свален бившият местен координатор Владислав Николов, който обаче остана депутат. Вчера той напусна ГЕРБ - и парламентарната група, и партията - и застана начело на листата на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Партията на Бойко Борисов загуби и последните местни избори в града - при това от кмета на коалиция от формации вдясно - Георг Спартански. Сега явно надеждата е популярният лекар, който първи въведе оперативно лечение с робота „Да Винчи“ в България, да „издърпа“ партията, твърдят запознати с хода на номинациите, при които думата има Борисов.

 
Друг представител на гражданска квота, който твърде вероятно ще заеме водеща позиция в кандидатдепутатските листи на ГЕРБ - в случая във Видин, е гражданската активистка, изгонена миналата година от „Има такъв народ“ на Слави Трифонов Росица Кирова. Анонсът даде лично Борисов вчера, припомняйки, че изгонването ѝ бе именно заради предишна разкодка на Кирова с него самия и возене в премиерския джип. Видин е друга структура на ГЕРБ, която „пострада“ при обявяването на партията на Цветанов. 
 

В Хасково пък се очаква като водач на листата на ГЕРБ да се завърне бившият депутат Делян Добрев. Той напусна парламента в настоящия мандат през 2019 г. Преди това опита да подаде оставка и през 2017 г. - след т.нар. скандал Хасковогейт за кадруване в хасковското кметство, подет от настоящата евродепутатка, а тогава народен представител от БСП в региона Елена Йончева. Тогава обаче ГЕРБ проведе акция, останала в медийните анали като „Не даваме Делян“ (по реплика на Цвета Караянчева), и депутатите от партията гласуваха „против“ оставката. Конституционният съд постфактум се произнесе, че Народното събрание на практика няма право с гласуване да спре някого да напусне мястото си в парламента, но решенията на КС нямат обратно действие - тоест важат за в бъдеще. Добрев е и бивш министър на енергетиката в първия кабинет „Борисов“, като наследи на поста Трайчо Трайков.

Както Клуб Z вече писа, бившият вътрешен министър Младен Маринов се очаква да поведе листа на ГЕРБ. Първата версия бе, че ще е в Благоевград, а ако това се случи, то ще бъде изправен срещу Цветан Цветанов. Не било изключено по същата логика Маринов да води и втора листа - тази във Велико Търново. Спряганият за там проф. Костадин Ангелов обаче със сигурност също ще бъде водач на листа. Друга версия гласи, че листата за Маринов може да е тази в София-област. За там обаче се говори още, че Николина Ангелкова може да се бори за нов мандат като водач. 

И други министри на Борисов от ГЕРБ в настоящия кабинет също ще са на водачески места - като разпределението засега - тоест преди официалното обявяване на листите, звучи така: Томислав Дончев (Габрово - потвърдено от Борисов), Деница Сачева (Добрич), Красимир Вълчев (Стара Загора), Теменужка Петкова (Търговище), Екатерина Захариева (Пазарджик, но е възможно и Ямбол), Красен Кралев (Русе), Петя Аврамова (Враца) и т.н. Начело на листи ще са и настоящи видни депутати - Дамиела Дариткова (Смолян), Цвета Караянчева (Кърджали), Десислава Танева (Сливен).

Последният слух за ключовите столични избирателни райони - 23-ти и 24-ти - гласи, че първата позиция може да отиде за СДС, с които ГЕРБ официално е в коалиция, а центърът на София да поеме транспортният министър Росен Желязков. Според представители на управляващата партия обаче именно листите в столицата ще бъдат утвърдени последни. СДС очаква няколко водачески места и други няколко избираеми - за лидера си Румен Христов, за главния секретар Илия Лазаров, самият Лазаров пък спомена, че може в листа да участва и някогашният лидер на СДС Пламен Юруков дори.

Не е изключено в списъците откъм СДС да влезе и Петър Николов, сега зам.-министър, а на последните избори - кандидат за депутат от квотата на „Атака“ в несъществуващата вече коалиция „Обединени патриоти“, твърдят запознати с преговорите. 

Припомняме, че крайният срок за регистрация на кандидатдепутатски листи в Районните избирателни комисии, е 2 март.