Постоянната корупция, намаляващата свобода на медиите и политизирането на съдебната система вредят на двустранните отношения между САЩ и България. Това се съобщава в съвместно изявление между демократа и председател на комисията за външни отношения на Сената Робърт Менендес и републиканския сенатор на Айдахо Джим Риш (също член на комисията).

"Съединените щати и България имат стабилни и развиващи се отношения, които, подобно на алианса на НАТО, са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, намаляващата свобода на медиите, политизирането на съдебната система и другите заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България", се чете в изявлението.

Сенаторите призовават българското правителство и съдебната система да спазват върховенството на закона и настояват, че медиите в България трябва да разполагат със "свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание".

"България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприятие на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на "Репортери без граници". Тази класация подчертава мащаба на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържането на върховенството на закона за всички, не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание".

В изявлението се припомнят антиправителствените протести в България през втората половина на 2020 г. Сенаторите призовават родните власти да защитят демократичните ценности на изборите на 4 април.

"В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности".

Според сенаторите Америка трябва да възприеме по-активна роля и да насърчава върховенството на закона в страната ни, което в крайна сметка би се отразило положително върху двустранните отношения на Вашингтон и София. 

"И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независими медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения".

Робърт Менендес

Сенаторът на Ню Джърси Робърт Менендес е част от горната камара от 2006 г. Той е член на Демократическата партия, но в сферата на международните отношения често е критикуван, че подкрепя целите на Републиканската партия. Например, и до днес сенаторът е твърд противник на ядреното споразумение с Иран.

Това не е първият му период като председател на външната комисия на Сената - заема позицията между 2013 и 2015 г.

Преди 6 години обаче срещу него са повдигнати 18 обвинения за корупция. Според обвинителния акт политикът поискал от представители на Държавния департамент да принудят правителството на Доминиканската република да сключи договор за охрана на пристанище с приближения на сенатора бизнесмен Саломон Мелген, който в замяна обещал на Менендес да вложи 600 000 долара в предизборната му кампания.

Според прокуратурата на Маями (където се води делото) Менендес е осигурил визи на три чуждестранни приятелки Мелген. Бизнесменът пък осигурил 600 000 долара за предизборната кампания на сенатора през 2012 г. и поне на 19 пъти предоставил частен самолет на политика и негови приятели.  

През 2017 г. делото е прекратено, след като журито така и не постига единодушие относно вината на Менендес. 

По данни на "Ню Йорк Таймс" 10 от 12-те членове на журито до последно са настоявали, че сенаторът е невинен, тъй като прокуратурата не е предоставила достатъчно инкриминиращи доказателства.

Опоненти на Менендес посочват, че той се е измъкнал от правосъдието въз основа на знаковото и често критикувано дело "Макдонъл срещу Съединените щати" от 2016 г., което силно ограничава правната дефиниция на "политическия подкуп".

През 2018 г. Менендес се връща във външната комисия на горната камара, а в началото на 2021 г. отново я оглавява.

Джим Риш

Джим Риш е сенатор на Айдахо от 2009 г., като преди това е служил като губернатор на щата. Републиканецът председателства комисията за външна политика на Сената от 2019 до 2021 г. На сенаторските избори в Джорджия двамата кандидати на демократите побеждават, с което мнозинството на консерваторите в горната камара е заличено. Сенаторите са 50 на 50 и в такъв случай еквилибриумът е нарушаван от вицепрезидента - в случая демократката Камала Харис. Така Риш отстъпва позицията си на Менендес.

Сенаторът на Айдахо бе наречен "главният защитник" на Тръмп в сферата на външната политика, след като защити решението на бившия президент да не наложи санкции на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, нито да се откаже от изгодна сделка за продажба на оръжие за монархията.

През 2018 г. Риш подкрепя закон, който забранява на американските бизнеси да бойкотират израелски стоки въз основа на политическите си пристрастия. По онова време в Америка се водящ разгорещени дебати относно изграждането на незаконни селища в Западния бряг. Риш все пак се отклонява от бившия държавен глава по отношение на Турция - той настоява за по-твърд подход спрямо Анкара след сделката с Русия за закупуване на зенитно-ракетния комплекс С-400.

Риш признава победата на Джо Байдън относително рано - още в средата на ноември в интервю коментира как предстои период на динамични промени с идването на новата администрация. До онзи момент едва петима американски сенатори са обявили, че Тръмп е загубил президентските избори.

Сенаторът твърдо осъжда щурмуването на Капитолия и не е сред републиканците, които отказват да сертифицират резултата от изборите. При втория вот за импийчмънт на Доналд Тръмп той оневинява действията на бившия президент.