Европарламентът гласува за отнемане на имунитета на трима сепаратисти от Каталуня начело с бившия регионален премиер Карлес Пучдемон.

Тайният вот бе вчера, а резултатите бяха обявени тази сутрин.

Освен Пучдемон имунитетите си губят двама негови бивши министри – Тони Комин на здравеопазването и Клара Понсати на образованието. И тримата в момента са независими евродепутати.

За отнемането на имунитета на Пучдемон гласуваха 400 депутати. 248 бяха „Против“, а 45 се въздържаха.

При Комин и Понсати показателите са еднакви – по 404 гласа за вдигане на имунитета, по 247 „против“ и по 42 „въздържал се“.

По-рано за вдигане на имунитета на тримата се произнесе Комисията по правни въпроси в Европарламента. Докладчик по случая е българският представител Ангел Джамбазки от ВМРО и парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). В докладите си той препоръча имунитетът на Пучдемон, Комин и Понсати да бъде вдигнат въз основа на предявените от Испания обвинения в заговор срещу държавата и присвояване на обществени средства. Сред мотивите е, че предполагаемите деяния са извършени преди те да станат евродепутати и обвиненията не са свързани с дейността им в ЕП.

В интервю за Клуб Z през уикенда Пучдемон нарече "фашист" българския евродепутат. И увери, че заоедно с двамата си съратници ще брани своите права в Съда на ЕС.

След днешната процедура се очаква Испания наново да задейства международната заповед за арест, която издаде срещу тримата и да поиска н тази основа екстрадирането им.

Решевието обаче трябва да бъде взето от Белгия, където постяонно живеят Пучдемон и Комин. Тя вече на два пъти отказа да удовлетвори искането на Испания.

Карлес Пучдемон бе премиер на Каталуня, когато бе организиран референдумът за независимост на 1 октомври 2017 г. Още протичането му допитването бе обявено за незаконно от централното правителство в Мадрид. Въпреки това на 27 октомври регионалният парламент в Барселона гласува за независимост на Каталуня. Тогава Испания отне временно автономията на областта и уволни правителството й. Пучдемон и няколко негови съратници избягаха в Белгия.

През 2019 г. сепаратисткият лидер спечели изборите за Европарламент. Макар Испания да отказа да му предостави пълномощия, Съдът на ЕС постанови, че той може да бъде евродепутат. Същото се случи с Тони Комин и Клара Понсати.

Тримата евродепутати обиваха не просконференция след гласуването, че ще се обърнат към базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС).

„Тъжен ден за Европарламента. Ние загубихме нашия имунитет, но той загуби много повече. В резултат загуби и европейската демокрация“, каза Пучдемон.

И той, и Тони Комин изтъкнаха, че цели 42 на сто от евродепутатите не са се подчинили на извънредно силния според тях натиск на испанските делегации в различните политически групи в ЕП.

„Решението не минава през това да се дадем в ръцете на испанското правосъдие. Съдебният път не е начинът за разрешаване на нещата. Явно нещо не е наред с испанската съдебна система“, изтъкна сепаратисткият лидер.

Изключително доволна от решението на ЕП бе Аранча Гонсалес, външен министър на Испания.

„Решението е знак на уважение към работата на съдебната ни система. Един евродепутат не може да използва позицията си, за да се пази от явяване пре национален съд. Проблемите на Каталуня се решават в Испания, а не в Европа“, заяви Гонсалес.