Едно телевизионно участие на министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро постави под съмнение компетентността му като ръководител на институцията, както и желанието му да участва в диалог на темата опазването на природата около Камчия.

Съмнението идва от инициативата "Зелени закони", която поставя темата "Камчийски пясъци" на масата от години, а през изминалите два месеца излезе с редица позиции, както и с официални писма, изпратени до всички отговорни институции, в т.ч. екоминистерството. Конкретният повод: отпадането през януари на забраната за строежи в защитена зона "Камчия" от заповедта на ведомството на Димитров за тази част от "Натура 2000". 

В свое участие пред БНТ, попитан за казуса "Камчия", който активиизира и нови екопротести, Димитров заяви, че "зоната Камчийски пясъци" е "така,  както е описана 2001 г.". Както и:

"Всичко, което се е случвало там, се е случвало 2001-ва, 2005-а и 2015-а. Някой сега си е решил, че с натиск мен ще ме принуди аз да взема някакви решения да анулирам всичко до 2001 г., защото някой е решил, че така е полезно за изборите. Защо не караха предишните министри!? Защо го правят сега преди изборите!?". 

Ревизоро обяви още: "Има група хора, които си умират да лъжат и да казват неверни неща", както и че хора (разбирай природозащитниците) искали от него да забрани всякакво строителство по морето. "Даже 3 километра от морето нататък всичко да се разруши, след корто да отидем в съда, екоминистерството да бъде осъдено, важното е, че някои хора ще бъдат доволни. Вие как си обяснявате нещо, което е построено преди 20 години с всички надлежни разрешителни, продадено е пет пъти и аз сега на шестия собственик отивам да го бутам?".

Днес от "Зелени закони" отвърнаха на тези твърдения (не в тона на министъра) с отворено писмо до него, като за пореден път го призоваха за среща.

"Бихме искали да заявим, че от интервюто става ясно, че очевидно  г-н Димитров не е прочел нито едно от двете писма по темата, изпратени от "Зелени закони" до Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) през януари и февруари 2020 г.", започва писмото, като са посочени и входящите номера на всички изброени писма.

 След което от инициативата правят своеобразна корекция на Ревизоро:

"Министър Димитров непрекъснато бърка дати и фактология относно "Камчийски пясъци" и очевидно не прави разлика между заличената през 2006 г. заради заменките защитена местност "Камчийски пясъци" и двете защитени зони "Камчия" и "Плаж Шкорпиловци", обявени след присъединяване на България към ЕС. Това е доста обезпокоително, защото Министерството на околната среда е водеща институция по прилагането  на законите за защитените територии и биоразнообразието".

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна през 2008 г. е съгласувала без оценка за съвместимост процедурата за подробния устройствен план, заради който е променено предназначението заменените дюни и МОСВ трябва да играе много по-активна роля в тяхното опазване. МОСВ управлява и Оперативна програма "Околна среда", с помощта на която заменените дюни биха могли отново да станат държавна собственост, посочват от "Зелени закони".

Припомняме, че от инициативата излязоха с конкретни предложения.

Поискаха новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона "Камчия" задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки назад във времето.

Оттам искат и правителството да отмени заменките в района, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост , в т.ч. дюните, които са такива по Конституция, и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени.

Над 4000 декара от най-хубавите земи по Черноморието са подарени на неизвестни частни лица и очакват да бъдат застроени - изчислили са природозащитниците. Те предлагат конкретно да се изведат от регулация всички около 1500 декара морски плажове, които с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски са изключени от категорията "морски плажове", тъй като в продължение на три години не е поискано разрешение за строителство и в продължение на шест години не е реализирано такова.

А впоследствие - да се осъществи и връщането в горския фонд на заменените гори с обща площ около 2700 декара, чието предназначение е променено с решението на Министерския съвет № 587 от 8 септември 2008 г. от горски фонд на урбанизиран терен. 

"Това връщане на теоретично опазваните дюни под реалната защита на Конституцията като изключителна държавна собственост може да се случи на цените, при които е "заменена" преди десетилетия - 14 и 18 ст./кв.м и 9 лв./кв.м. Това би било успех и за правителството, и за гражданския интерес. За да се случи, обаче, е необходим експертен и прагматичен разговор с природозащитниците, които настояват за това от години", заявяват от инициативата и днес.

Що се отнася до твърдението на Ревизоро за 3-километровата зона, от инициативата са категорични:

"Разочаровани сме, че министърът си позволи да твърди, че протестиращите искат в трикилометровата линия до морето да се спре строителството и да се разруши построеното досега. Никой не е поставял искания за разрушаване на законно строителство, още повече в пояс от три километра!".

"Искаме не конфликт, а среща с МОСВ, МРРБ и МЗХГ под егидата на Министерския съвет, за да се осигури прилагането на Конституцията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие", заявяват природозащитниците.