В експресивно интервю, повод за което бяха екопротестите и наслояваните с години проблеми с бетонирането на природата, ресорният министър Емил Димитров-Ревизоро, обяви, че е приключил със законодателството, че не го интересува какво ще се случи със спорния закон за биоразнообразието и че министерството му се занимавало само със сигнали за посегателства към природата и... не можело да си върши работата. А когато свърши работата, никой не казвал и едно "мерси".

Днес Ревизоро бе гост в сутрешния блок на Нова тв, след като снощи в столицата и в редица градове в страната се проведоха протестни шествия, посветени на Закона за биологичното разнообразие, внесен от Министерския съвет и "дообогатен" в парламента от депутати, за застрояването по Черноморието, за безобразията в Рила и пр. Разговорът премина в нападки към водещите - за въпросите, които задавали. Екоминистърът настояваше да разкаже за откритите в страната стотици незаконни сметища и за построената една пречиствателна станция по морето. Все пак се наложи да коментира закона. Но първо коментира екопротестите, като подчерта "героизма на Министерството на околната среда и водите" - за първи път от 20 години най-малко се е строяло, имало най-малко емисии от леки коли, най-малко миди били смачкани, най-малко електричество било изразходвано и т.н., и т.н.

"Хората стачкуват за нещо, ставало 20 години, и защото правят политика, аз с политика не се занимавам!", отсече той.

"Този закон се чака от 2007 г. Ако не се приеме, ще има големи санкции за България. Аз като министър съм се съобразил на 90% с исканията на Зелените и бях нападан многократно за това. Съобразил съм се с всички европейски изисквания, внесъл съм го в съкратен вариант с текстове, без които не могже. Всичко друго е извън мен, защото вече е в парламента", прехвърли топката в Народното събрание Ревизоро.

Последствията - за следващия управляващ

Факт, едни от най-спорните текстове дойдоха от редиците на депутатите - и по-точно от съвместната дейност на НФСБ и на присъдружната й организация Национална асоциация "Българско Черноморие". Самият закон пък бе изготвен от предшественика на Димитров - днес обвиняемия Нено Димов. Но макар и "преработен" (по думите на Ревизоро), той предизвика протести още с внасянето си.

"Нито един от текстовете, които не са внесени от МС, не представляват интерес за мен! Ще дам всичко от себе си да изкарам мандата - какво ще се случи, не ме вълнува. Последствията ще са за други - за следващия управляващ. За този мандат съм приключил със законодателството. Обърнал съм се към БАН, към цялата академична общност. Обаче някой не иска и тяхното мнение да чуе. Не мога да бъда посредата и отвсякъде да те бият" - сложи точка на темата със закона министърът на екологията.

Ние нямаме време да работим

Водещите опитаха да зададат въпрос за изграждането на "Алепу Вилидж" - комплекса, станал известен като "подпорна стена хотел" при Шофьорския плаж. Според министъра градежът бил спрян от ДНСК. "Те искат 10 акта да пишем и после министерството да бъде съдено!", добави по адрес на природозащитниците и даде за пример две дела за по 33 милиона лева за спрени проекти.

"Направил съм работна група, която да помогне на прокуратурата да обяви актовете за Алепу за нищожни", все пак даде заявка Ревизоро, навярно визирайки фактът, че ВАП протестира издаденото второ строително разрешително за проекта с мотива, че първото е в сила.

Ревизоро заяви, че отказвал да носи отговорност за състоянието на Черноморието сега, сравнено с отпреди 15 години, което бе онагледено от сателитни снимки. И се оплака, че никой не обръщал внимание на направеното, а само на проблемите. Министерството нямало време да работи, защото трябвало да реагира на сигнали за нарушения.

"Направихме станция в Китен, но вие дадохте час и половина ефирно време за канал във Варна, който може би е цапал. Езерата (Рилските езера, б.р.), ТЕЦ-Бобов дол... изкарах шест месеца в този завод. Изкарах щест месеца в Перник за една дига. Сега, ако кажете ТЕЦ, ми аз няма да стъпя! Нямаме толкова капацитет. Половината Черноморие проверяваме, проверяваме Диневи, Алепу, тръбата и това е началото. Ние нямаме време да работим!", заяви и посочи, че след всичко, което правел, "никой мерси няма да каже".

Любопитно е споменаването на Диневи. Всъщност проверките, които министерството прави, са разпоредени от прокуратурата, а в случая "Диневи" стана ясно, че бизнесмените строят комплекс в Св. Влас в две защитени зони, изключени от Ревизоро като такива с последните заповеди по "Натура 2000".

Рила - работа на парковата администрация

Отговорност Ревизоро отказа да поеме и за случая с прокарването с багери на чакълена пътека до Рилските езера. Проектът бил от 2014 година, а осъществяването му - работа на управлението на Национален парк "Рила". Което иначе е под шапката на МОСВ. "Това е на паркова администрация. Те ще си сложат санкциите и т.н.", заяви екоминистърът. 

И се оплака, че на територията на парка се предвижда изграждането и на спасителна база за доброволците спасители, но "ще скочат и срещу нея".

Общини правят незаконни сметища

На финала Ревизоро все пак успя да разкаже за сметищата. Разкрити били 474 незаконни такива. По-любопитното е, че в голяма част от случаите това е ставало със съгласие на местната власт, защото било скъпо депонирането, като общините гледали да изхвърлят сметта не на общински, а на държавни терени - за да бъдат почистени от държавата. Имало такива случаи и в зона "Натура".