ПЕТЪР ТОМОВ, 

наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА - Когато един президент сменя трети пореден министър на отбраната, поръбените със златни кантове висши фуражки, започват да си мислят, че не е виновен шефът на Пентагона, а главнокомандуващият в Белия дом, коментира в „Ню Йорк таймс“ анонимен полковник от запаса. Обама изрично подчерта, че Чък Хейгъл не е уволнен, а си е подал оставката.  Може и така да го наречем. Чък Хейгъл си отива страшно ядосан на началника си, което е  главната прична за отстраняването му от важния пост, заяви сенаторът републиканец Джон Макейн, който се очаква да бъде следващият шеф на Комисията по въоръжените сили към сената на САЩ. Той посочи в интервю по радиото, че смята Хейгъл за изкупителна жертва за провалите на военната политика на Барак Обама,  която се намира в състояние в омагьосано лутане. Макейн допълни, че шефът на Пентагона Хейгъл не е успял да се внедри във вътрешния кръг на Обама. Един господ обаче знае какво става в тази затворена алхимична лаборатория, която не произвежда нищо реално.

Поради липсата на сериозна стратегия напълно беззъб стана подходът на Вашингтон към острите проблеми в двете нажежени точки на света – Близкия  изток и Украйна. Чистката в Пентагона става в момент, когато САЩ буксуват в опитите си да спрат настъплението в Ирак и Сирия на фанатиците от Ислямска държава. Белият дом е в партер и спрямо авантюристичните предизвикателства на руския президент Владимир Путин. За първи път след края на студената война Вашингтон не се представя като лидер в НАТО, а заема позата на пасивен наблюдател на световната сцена. Сегашната администрация на САЩ като че ли на всяка цена иска да докаже, че грижата за спасяване на съюзниците на Съеднинените щати е грижа на самите тях. Още със сядането си в президентското кресло Обама декларира, че Америка повече няма да е полицай №1 в света. Никой обаче не е очаквал, че политиката му ще подрони доверието на държавите, които винаги са смятали САЩ за опора на световната сигурност и гарант на демокрацията.

Обама уволни Чък Хейгъл, защото военният шеф не бе в състояние да бъде вестоносец на добри новини, просто защото такива отсъстваха. Шефът на Пентагона се опита честно и почтено да играе ролята на неполитически посредник между Белия дом и войската. Обама обаче не иска да знае какво мислят генералите и бойците, той се смята за непогрешим главнокомандващ дори тогава, когато губи битка след битка.

Иронията с уволнението на Хейгъл идва от това, че уважаваният сенатор републиканец се сближи с Обама, когато и двамата бяха противници на войната в Ирак. Истинската причина за уволнението на боса на Пентагона не е, че не се справил с работата си след по-малко от две години на поста. Барак Обама не искал начело на Пентагона силна личност като предишния военен миснистър Робърт Гейтс, който съсипа Белия дом с конструктивна критика, след като напусна поста. Окончателният разрив между Обама и Хейгъл произтекъл много далеч преди съдбовния понеделник, когато бе обявена „оставката“ на министъра на отбраната. Бари, както най-близките на щатския лидер го наричат, изпаднал в амок, когато Чък сринал със земята президенсткото тълкувание на Ислямска държава, който Обама сравнил със „сърдит младежки баскетболен клуб“.  Малко след изцепката на Обама, Хейгъл, застанал до шефа на Обединения съвет на началник-щабовете ген. Мартин Демпси и отсякъл: „Илямска държава е неибежна заплаха срещу всички американски интереси“ . „Това отиде отвъд всичко, което сме виждали“, посочил анонимният източник от вътрешния кръг.  Година по-късно обаче черноризци от „отбора“ започнаха да обезглавяват публично американски и британски граждани, с което пратиха в забвение лиричното отклонение на Обама.

Постът шеф на Пентагона едва ли ще стане овакантен за дълго време. Първо, заради критичните събития по света, военното ведомство спешно се нуждае от нов бос. Второ, бързината да бъде назначена личност, угодна на Обама е продиктувана от факта, че неговия кандидат може да бъде одобрен безпрепятствено единствено до коледната ваканция на Сената. След нея Конгресът и Камарата на представителите ще са изцяло под контрола на Републиканската партия. А нейните лидери са твърдо решени да блокират всички нови кадри на президента. Бариерата ще спре кандидатите за министри на правосъдието и на отбраната, а така също назначенията на нови посланици.

„Голямата роля в това да си министър на отбраната на САЩ е да бъдеш мениджър в най-голямото учреждение на планетата“, смята Стивън Бидъл, експерт по военните въпроси и сигурността в Съвета за международни отношения, сочен като най-влиятелният мозъчен тръст във Вашингтон.

Ескадрила от изтребители Ф-16.

 

Случайно може би е, че уволнението на военния министър Чък Хейгъл съвпадна с широкомащабните и безпрецедентни военновъздушни маневри на Северноамериканската система за противовъздушна отбрана (НОРАД), които се проведоха в нощта срещу вторник в небето над Вашингтон. В учението под кодовото наименование „Фалкон Вирго“ (Ястреб Дева) участва цяла флотилия от изтребители Ф-16, леки транспортни самолети Ц-38 и хеликоптери на бреговата охрана Ем Ейч-65 „Долпхин“.  Маневрите започнали в полунощ и продължили до 2 часа сутринта. В официалното заявление за „Фалкон Вирго“ се посочва, че те са част от засилената подготовка на бойната авиация на САЩ да прехваща и идентифицира чуждестранни бойни самолети. По всичко изглежда, че маневрите са пряк отговор на зачестилите провокации на руски стратегически бомбардировачи, които през тази година прелитат опасно близко до въздушното пространство на САЩ. „След 11 септември 2001 г. изтребителите на континенталното звено на НОРАД, чиито фокус е отбраната на федерална област Колумбия, (където е столицата Вашингтон) са реагирали на повече от 5000 евентуални заплахи по въздух. Извършени са над 62 500 полета с подкрепата на системата за ранно предупреждение и контрол и зареждане във въздуха“, се казва в комюникето за въздушните учения.  Посочва се също, че в началото на месеца над Вашингтон се е състоял първият етап от въздушните маневри.