СИМОНА РУСЕВА

Русия е пред неизбежен икономически колапс и след две години ще фалира.

Шокиращата прогноза е на авторитетното британско издание “Икономист”.

Според публикувания анализ задълженията растат, курсът на рублата катастрофално пада, износът се срива, а икономиката е поела по нанадолнището.

Основните аргументи за катастрофалното положение са следните:

Поради наложените от Запада санкции и падането цената на петрола тази година Русия губи 110 милиарда евро. Загубите само от санкциите възлизат на 32 милиарда евро. Сумата представлява 1,9 на сто от държавния бюджет.

Цитирано е изявление от вчера на руския министър на финансите Антон Силуанов: “Въздействието на наложените от Европейския съюз и САЩ санкции е значиетлно, но далеч по-критична за държавния бюджет е ниската цена на петрола. Тъй като цената падна с 30 на сто, загубите ни са между 70 и 80 милиарда долара.”

За държава, разчитаща предимно на износ на енергийни източници, това е като пречупване на гръбнака, коментира “Икономист”.

Две трети от руския износ се падат на енергийния сектор, което пък осигурява 50 на сто от приходите в бюджета. Изхождайки от тези факти Световната банка прогнозира едва 0,5 на сто иконтомически ръст за тази година срещу 1,3 на сто за 2013 г.

За да се избегне рецесия на руската икономика, цената на суровия петрол би следвало да е 90 долара за барел. Според прогнозите обаче през идната година цената няма да е повече от 83 долара за барел.

Не стига това, а заради конфликта в Украйна Москва прогнозирала мрачно, че в близко бъдеще от Русия към чужди банки ще изтекат  капитали в размер на 100 милиарда евро.

“И без това Русия е на червено. Икономиката бележи външни задължения в размер на стъписващите 400 милиарда евро. 25 на сто от сумата е с падежи през идната година”, гласи прогнозата на “Икономист”.

Колко лабилна е финансовата ситуация на руските концерни, можело да се съди и по положението на нефтения гигант “Роснефт” при 70 на сто държавна собственост. За него работят 160 000 души. От “Роснефт” наскоро отправиха молба към Кремъл за финансова инжекция за 35 милиарда евро. Путин отказа помощ.

Топи се и валутният резерв, твърди британското издание. По негови данни само за тази година той се е свил от 370 на 270 милиарда долара.

Какво казва президентът Владимир Путин по темата за икономическата криза в Русия?

Той даде през уикенда интервю за близката до Кремъл агенция ТАСС, демонстрирайки завидно покойствие – наложените на страната му санкции, падащата цена на нефта и сривът на рублата нямали  катастрофални последствия за руската икономика.

Дали ще се сбъдне мрачната прогноза на “Икономист” за фалит на Русия до две години, зависи единствено от политиката на Кремъл.