МВнР ще получи допълнителни 1,21 млн. лв. от бюджета за организацията на изборите в чужбина. Това прие днес Министерският съвет. Набъбването на план-сметката за парламентарния вот се налага и заради рекордния досега брой секции зад граница - 465, и заради обезпечаване на противоепидемичните мерки.

Както Клуб Z писа преди дни, според наши източници на Външно министерство не му достигат около 1,5 млн. лв. за организацията на вота в чужбина. Въпреки че на практика рекордният брой секции е по-малък от броя, който би бил постигнат на база подадени заявления за гласуване - ако в Изборния кодекс нямаше ограничение за разкриване на до 35 секции в страни извън ЕС. Именно на база на подадени заявления без законовата бариера повече секции за 4 април трябваше да има и във Великобритания, която вече извън съюза, и в САЩ, например.

Допълнителни пари все пак се осигуряват - за сметка на предвидените средства по централния бюджет за произвеждането на избори през 2021 г. и за сметка намаление на средства одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. 

Финансови затруднения обаче се очакват и за други институции, ангажирани с изборния процес. Заради усложнените протоколи, които секционните избирателни комисии ще трябва да попълват, за да отчетат изборните резултати от 4 април, от държавната компания "Информационно обслужване" вече предупредиха, че може да не се изпълни в срок преброяването на гласовете. Освен това за вота са регистрирани повече партии, респективно повече кандидати за преференциално гласуване, а и ще се сумират гласовете подадени с хартиена бюлетина и чрез машина за гласуване, каквито ще има във всички секции в страната с над 299 регистрирани избиратели по списък. Сметките на преброителя - ИО - показват, че при ангажирани 70 оператори, които въвеждат данни от вота, за това ще са нужни 164 часа работа (близо 7 денонощия), и то при пълна заетост. Ако операторите бъдат увеличени до 100 (подобно на предходни избори и което е максимално възможното предвид наличните помещения), времето за повторно въвеждане на резултатите от вота при пълна заетост ще бъде в рамките на 115 часа (близо 5 денонощия).

Затова се обмисля вариант за засилване на капацитета на РИК с технически персонал, който да помага за обработването на протоколите още на ниво секции - преди да стигнат до районните комисии. За целта обаче трябва да бъде заделен нов финансов ресурс за наемането на такива хора. Сега топката е в полето на финансовия министър Кирил Ананиев, предвид факта, че план-сметката за произвеждането на тези избори вече бе одобрена от Министерския съвет. В днешните решения на правителството няма отпуснати допълнителни средства за тези или други изборни дейности, извън помощта за МВнР.

До момента според правителствените решения - без отпуснатите днес средства - план-сметката за парламентарните избори възлиза на около 110 млн. лв. - заедно с парите за закупуване на машините за гласуване. Бяха отпуснати през февруари 1,2 млн. лв. допълнително за допълнителни възнаграждения на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии. Предложението за това тогава дойде  от Централната избирателна комисия заради работа на изборната администрация в условия на пандемия.