Премиерът Бойко Борисов изрази доверие към кадровите преценки на Реформаторския блок, но и готовност да работи в правителство на малцинството.

Това той направи по повод парламентарни питания за назначенията в икономическото министерство и по-точно за целия управленски екип начело с лидера на СДС Божидар Лукарски, а после и за други кадрови решения на РБ.

Въпросът с МИЕ бе поставен по време на редовния петъчн контрол от червената Мая Манолова. Манолова посочи защо се съмнява в квалификацията на ръководството на министерството: цитира изказване на самия Лукарски малко след избирането му за поста, според което той имал нужната експертиза, защото тъща му работела в МИЕ. Червената депутатка постави постави под въпрос и качествата на заместниците Даниела Везиева и Любен Петров. 

В отговор Борисов изчете биографиите и на двамата заместници и каза в заключение: "Доверяваме се на преценката на партньорите от Реформаторския блок". След което поясни, че спазва договорките си с РБ, просто назначавайки техни кадрови предложения.

Манолова пък му отвърна: "Предизвикахте саркастичните усмивки на бизнеса. Според коалиционнотоспоразумение, вие назначавате, следователно и носите отговорността. Удовлетворявате глада на вашите коалицонни партньори".

Острият тон на Манолова предизвика Борисов да й отговори вече в типичния си стил: "ДПС казаха, че ще победят с любов. На ДПС му се получава по-добре, отколкото на вас с омраза".

Вече в кулоарите на премиера му се наложи да коментира друго кадрово предложение на Блока, което той одобри с подписа си - това на зам.-председателят на НПСД Веселин Пенев за областен управител на София-град. Както Клуб Z писа, това назначение предизвика поредният катаклизъм вътре в РБ, както и брожения от страна на партньора в управлението, но не коалиционен - Патриотичнят фронт. От Фронта обявиха, че ще спрат да подкрепят кабинета заради това назначение.

"Аз съм поел ангажимент да работя дори в правителство на малцинството в името на държавата. В случая не се ръководя от това, което е добре за ГЕРБ, а за държавата", коментира Борисов възможността да загуби подкрепата на ПФ.

По време на парламентарния контрол Борисов пое и друг ангажимент - да свика извънредно заседания на Министерския съвет следващия понеделник, на което да бъдат разгледани въпроси, свързани с превенцията при водни бедствия и в частност състоянието на язовирите.

Повод стана питане на червната депутатка Корнелия Нинова какво прави държавата. Нинова цитира и данни, които е събирала чрез питания от министерства, агенции и главна прокуратура. Според тях в България има 212 държавни, 26 частни и 2183 общински язовири, но и 268 с неизяснена собственост. По този въпрос Нинова попита как ще се контролират собствениците им, как ще се санкционират, че не се грижат за тях, щом дори не се знае кои са.

От справката на Нинова излезе и че има 77 изкуствени водоизточници, за които е имало предписания да бъдат премахнати докрая на 2014 г., защото са крайно опасни. Депутатката отбеляза, че в момента се намираме в края на 2014-а.

Имало и едва 6 съставени акта за административни нарушения, заведени били 10 дела срещу неизвестни извършители. 

От питане на лидера на "Атака" Волен Сидеров пък стана ясно, че България няма да се откаже от споразумението със САЩ за съвместно използване на 4-те ни военни бази. То изтича през лятото на 2016 г. и може да бъде едностранно прекратено в едногодишен срок. Борисов даде заявка, че през 2015 г. ще внесе този въпрос в НС.